Rossini met aardbeien en prosecco

Rossini – de vrolijk lentecocktail met aardbeien en prosecco. De cocktail Rossini is een vrolijke fruitige voorjaarscocktail. Een andere naam voor deze bruissende cocktail is Bellini Rosso, en die verklapt meteen de oorsprong. De Rossini of Bellini Rosso is namelijk een variant op de bekende cocktail Bellini. De Bellini werd voor het eerst geschonken in Harry’s Bar in Venetië, ergens tussen 1934 en 1948. De bedenker, Giuseppe Cipriani, vernoemde de cocktail naar de Venetiaanse schilder Giovanni Bellini omdat de oranje kleur hem aan een van zijn schilderijen deed denken. De Bellini is een mix van gepureerde perzik en prosecco.

De Rossini is dus een variant met verse aardbeien. Ik heb mijn cocktail wat zoeter gemaakt en heb een beetje aardbeiensiroop toegevoegd. Als je dat niet hebt, neem dan gewone suikersiroop. En voor een mooie zoet-zuur balans en wat meer diepgang voeg je dan weer een scheutje citroensap toe, en dat maakt de cocktail lekker frisfruitig. Overigens is de siroop zeker een aanrader als je geen super super rijpe en zoete aardbeien kunt vinden!

Ingrediënten (1 cocktail)

  • 4-6 verse aardbeien, zonder kroontje en doormidden (hou ½ aardbei achter voor de garnering!)
  • 10ml aardbeiensiroop of suikersiroop (alleen in methode 1)
  • 10ml citroensap (alleen in methode 1)
  • 100ml prosecco
  • IJsblokjes (alleen in methode 2)

Bereiding, methode 1

  • Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij de aardbeien doormidden.
  • Stamp de aardbeien fijn met een muddler. Voeg ook de (aardbeien)siroop en de citroensap toe.
  • Giet de aardbeienpuree in en champagneflûte. Giet daar voorzichtig de prosecco bij. Roer met een barlepel of lange lepel voorzichtig om, want je wilt niet alle bubbels verliezen.
  • Garneer met een halve aardbei.

Bereiding, methode 2
Het nadeel van deze methode is, dat de aardbeienpulp en de prosecco niet heel goed vermengen. De blender lost dat op. Maar niet iedereen is fan van het gebruik van de blender; het zou het delicate van de aardbeien teniet doen. De andere methode die je dus ook wel ziet (trouwens vaak zonder siroop en zonder citroensap), en waarmee de aardbeienpulp en de prosecco wat beter vermengd worden is deze:

  • Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij de aardbeien doormidden.
  • Pureer of blend de aardbeien.
  • Doe de ijsblokjes in een shaker of mengbeker.
  • Giet daar voorzichtig de prosecco bij. Roer met een barlepel of lange lepel voorzichtig om, want je wilt niet alle bubbels verliezen.
  • Giet via een strainer of fijne zeef in een champagneflûte. Garneer met een halve aardbei.
Rossini met de muddler-techniek

Aan jou de keuze naar welk variant jouw voorkeur uitgaat. Maar eerlijk? Ik probeerde eerst methode 1 en dat ziet er toch minder mooi uit. De pulp en de prosecco vermengen slechter, èn de prosecco bruist omhoog in het glas waardoor de rand er niet zo clean meer uitziet. Dus: methode 2 heeft mijn voorkeur. Maar dan wel met wat aardbeiensiroop en citroensap erbij.

Mocktail Monday - Virgin Rossini

0%-variant
Liever een 0%-variant? Virgin Rossini of Virgin Bellini Rosso, zeg maar. Ook dat kan. Ik heb methode 2 gevolgd, met aardbeiensiroop en citroensap erbij, en in plaats van prosecco heb ik de Valencia Orange Tonic Water van Fentiman’s genomen. Supercombi! Lekker fris en fruitig. Dus:

  • Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij de aardbeien doormidden.
  • Pureer of blend de aardbeien met een scheutje aardbeiensiroop en citroensap.
  • Doe de ijsblokjes in een shaker of mengbeker.
  • Giet daar voorzichtig Fentiman’s Valencia Orange Tonic Water bij. Roer met een barlepel of lange lepel voorzichtig om, want je wilt niet alle koolzuur verliezen.
  • Giet via een strainer of fijne zeef in een champagneflûte. Garneer met een halve aardbei.

Chin chin!