Vandaag is het Valentijnsdag. En ik maak rode pastaharten voor Valentijnsdag. Beter gezegd: rode ravioli in hartvorm. Ravioli rossi a cuore di San Valentino, zeggen de Italianen. Met Valentijn zet je je geliefde iets moois voor. Bij mij wordt dat rode bietenravioli in hartjesvorm. Gevuld met ricotta-geitenkaas. Met een simpel maar smaakvol sausje van boter en salie. En een beetje Parmezaanse kaas. Hmm, heerlijk! En mooi. Erbij een glaasje brut rosé champagne en je avond begint goed!
Je Valentijnsdiner begint goed met deze prachtige rode bietenravioli in hartvorm.
Ingrediënten (2 personen)
Rode bietenpasta:
- 150gr harde tarwebloem (b.v. De Cecchi; gezeefd) (en wat extra deeg voor het uitrollen)
- 100gr gekookte rode bietjes
- 1 eierdooier
- Een snufje zout
Voor de vulling:
- 150gr ricotta
- 75gr geraspte (belegen of oude) geitenkaas, geraspt
- Zout en versgemalen peper
Voor de boter-saliesaus:
- 50gr roomboter
- 10 salieblaadjes, in dunne reepjes gesneden
- Parmezaanse kaas, geraspt
Nodig:
- Deegroller
- Steker in de vorm van een hart (ca. 6cm breed)
Bereiding
- Pureer de gekookte bietjes fijn in een blender of met een staafmixer.
- Doe de bloem op een plank of in een mengkom, strooi het zout erover en maak er in het midden een kuiltje in.
- Doe de eierdooier bij de bloem en vermeng bloem en dooier vanuit het midden een beetje. Doe de gepureerde bietjes erbij en kneed het geheel tot een gladde massa.
- Kneed het deeg vervolgens zeker 5 minuten of zo lang tot het elastisch is.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat een half uurtje rusten. Dit is niet noodzakelijk, maar het wordt vaak voorgeschreven.
- Maak ondertussen de vulling voor de deegpakketjes. Roer de geitenkaas door de ricotta en breng op smaak met zout en peper.
- Je kunt het deeg nu tot verschillende vormen maken. Maar omdat het Valentijn, maken we natuurlijk hartjes.
- Bestrooi je aanrecht of een grote plank met bloem en rol de deeg hierop uit met een deegroller.
- Leg op de helft van de deeg lepeltjes van de ricotta-geitenkaasvulling, gelijkmatig verdeeld en ver genoeg van elkaar zodat je hartjes uit de deeg kunt steken.
- Klap nu de andere helft van het deeg erover en druk de deeg met je vingers wat aan rondom de vulling.
- Steek nu hartjes uit met een steker in de vorm van een hart. Je kunt de gladde of de geribbelde kant nemen, ik koos voor de geribbelde kant. Druk de zijkanten nog wat aan.
- Zet een pan met water met zout op en kook de deegpakketjes. Ze zijn gaar als ze allemaal bovendrijven. Dat duurt ca. 3-4 minuten. Kook ze niet te lang; je loopt dan het risico dat ze te zacht worden en dat de vulling eruitloopt.
- Maak ondertussen de boter-saliesaus. Smelt de roomboter en laat dan de saliereepjes erin ‘smelten’. Niet bakken! Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Serveren: leg 5 deeghaartjes op een bord, giet er wat van de boter-saliesaus over en bestrooi met wat Parmezaanse kaas.
Wijntip: neem een mousserende roséwijn, bijvoorbeeld champagne of een rosé-spumante uit Franciacorta.
Buon appetito en een heel fijne Valentijnsdag!
Geef een reactie