risotto alla zarina

Wat doe je als je van een visborrelplank met blini’s wat zalm en kaviaar overhoudt? Je maakt deze heerlijke ‘risotto alla zarina’! Risotto alla zarina is een vorstelijke risotto met zalm, kaviaar en wodka. Un risotto delicato e raffinato,” zouden de Italianen zeggen. Ik zeg: vorstelijk genieten!

Het gebruik van gerookte zalm, kaviaar en wodka verklaren wellicht al de naam van dit gerecht (risotto alla zarina). Maar mogelijk is deze mooie risotto wel speciaal bedacht als eerbetoon aan de vrouw van een tsaar. In Italië duikt de legende op van Zarina Maria Alexandrovna. De voormalige prinses Marie van Hessen-Darmstadt trouwde in 1841 met tsaar Alexander II van Rusland en velen gaan ervan uit dat ‘risotto alla zarina’ een eerbetoon is aan haar omdat ze in 1913 Italië bezocht zou hebben. Lijkt me lastig, want Maria Alexandrovna is al in 1880 overleden. Ze is echter wel in San Remo geweest in de winter van 1874-1875. Ze had een broze gezondheid en verbleef er enige tijd in Hotel de Nice. In navolging van haar verbleef de Russische aristocratie in de daaropvolgende jaren ook graag tijdens de winterperiode in San Remo. Er zit dus toch een kern van waarheid achter dit culinaire eerbetoon. Risotto alla zarina is in elk geval een vorstelijk gerecht waarvan je heerlijk kunt genieten. Zeker met een mooie ‘champanski’ erbij, in mijn geval een heerlijke Italiaanse mousserende wijn uit Franciacorta.

‘Risotto alla zarina’ met zalm, kaviaar en wodka is mogelijk een culinair eerbetoon aan Zarina Maria Alexandrovna die Italië in de winter van 1874-1875 bezocht heeft. Ik zeg: vorstelijk genieten!

ingrediënten risotto alla zarina

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 witte ui, gesnipperd
  • Olijfolie
  • Risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.)
  • 75ml wodka (alternatief: witte wijn of Noilly Prat)
  • Groente- en/of visbouillon (van blokjes), ca. 750ml (of meer indien nodig)
  • 125gr gerookte zalm, in stukjes gescheurd (hou een paar reepjes achter voor de garnering en rol die in roosjes)
  • 2 bosuitjes, in smalle ringetjes
  • 50ml (kook)room of crème fraiche
  • 40gr (haring)kaviaar
  • 50gr roomboter (optioneel)
  • Zest van 1 citroen en sap van een halve citroen
  • Zout en peper

Bereiding

  • Breng een pan met groente-/visbouillon aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.
  • Fruit 1 ui 2 minuten zachtjes in de olijfolie. Fruit dan het knoflookteentje even mee.
  • Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  • Blus af met wodka en roer door. Laat het deksel eraf.
  • Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer goed.
  • Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten.
  • Doe 3 minuten voor het einde het citroensap, de citroenzest, de bosuiringetjes en de room of crème fraiche erbij. Roer goed om. Tip: de Italianen prefereren room, maar ik vind crème fraiche fijner hier.
  • Haal de pan na ca. 16 minuten van het vuur en voeg de roomboter (in kleine stukken gesneden) toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer nu voorzichtig de gerookte zalm (zonder de roosjes die je voor de garnering gebruikt!) en een de helft van de kaviaar erdoor.
  • Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.
  • Serveer de risotto in diepe borden en garneer met 1 of 3 zalmroosjes en de rest van de kaviaar.

Wijntip: bij zo’n vorstelijk gerecht past een mooie wijn. Ik stel voor om een mooie Italiaanse mousserende wijn te nemen. Nee, zeker geen prosecco! Die is vaak iets te zoet hiervoor. Neem een fijne spumante uit Franciacorta.

Risotto zarina met venkel

[naschrift 21 oktober 2020: risotto alla zarina met venkel] Ik heb de risotto alla zarina nog eens gemaakt. Maar toen met een twist. Ik wilde wat groente toevoegen en bedacht wat er bij deze heerlijke risotto zou kunnen passen. Ik heb een venkelknolletje gekocht en in kleine blokjes gesneden. Die heb ik erbij gedaan na het fruiten van de risotto. De volgorde wordt dan als volgt:

  • Fruit 1 ui 2 minuten zachtjes in de olijfolie. Fruit dan het knoflookteentje even mee.
  • Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  • Fruit tenslotte de blokjes venkel nog kort mee.
  • Blus af met wodka en roer door. Laat het deksel eraf.

De rest hetzelfde. Maar dit keer heb ik slagroom gebruikt in plaats van crème fraiche. Ook heerlijk. Erbij: een mousserende wijn uit Portugal: 2012 Vinho Spumante do Douro, Vértice millésime bruto, Caves Trasmontanas.