Gevulde courgette…ineens kreeg ik er zin in. Mijn uitgangspunt voor het diner vandaag was lamsgehakt. En ineens kwam die gevulde courgette naar boven. Poe, dat is lang, heel lang geleden, dat ik dat voor het laatst at. Misschien zelfs wel in mijn studententijd. In die tijd maakte ik dat met rundergehakt, rijst en geraspte (belegen) kaas, zoals iedereen. Maar we leven in 2017 en de wereld is dichterbij gekomen. Dus verzon ik een lekkere wereldkeuken-variant met lamsgehakt, freekeh, baharat-kruiden, granaatappelpitjes, pistachenootjes en feta. En die baharat (een Arabische kruidenmix met o.a. kaneel, kardemom en korianderzaad die lekker aromatisch is en een zoete ondertoon heeft) past geweldig bij het lamsvlees. Het Midden-Oosten op je bord! Zo lust ik die klassieker nog wel weer een keertje…
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 courgettes, gehalveerd
- 200gr lamsgehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
- 1EL baharat-kruiden (koop een kruidenmix zonder zout)
- Gedroogde chilivlokken (optioneel)
- 75gr freekeh
- 500ml groente- of kipbouillon
- 50gr halfgedroogde tomaatjes (semi secco)
- 100gr feta, verbrokkeld in kleine stukjes
- 50gr pistachenootjes, geroosterd in de pan
- 75gr granaatappelpitjes
- Koriander, grof gesneden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hol de courgettehelften met een ronde lepel uit en zorg ervoor dat je een stevig randje van minstens 5mm overhoudt.
- Bestrooi de courgettehelften aan de binnenkant met wat zout en peper.
- Gaar de courgette alvast een beetje voor. Leg de courgettehelften op een ingevette bakplaat en bak 10-15 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de vulling en kook de freekeh.
- Kook de freekeh gaar (ca. 15 minuten, kijk op de kookinstructies op het pak) in de bouillon en giet daarna af.
- Fruit ui en knoflook in wat olijfolie. Voeg het lamsgehakt erbij en bak het gehakt rul. Doe de baharat-kruiden erbij en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Wil je het gerecht wat pittiger? Doe er dan nog wat gedroogde chilivlokken bij.
- Meng de freekeh door het gehaktmengsel.
- Haal de courgettes uit de oven en vul de helften met het gehakt-freekehmengsel.
- Leg wat semi-secco tomaatjes tussen het mengsel en bestrooi de courgettes met feta. Zet de courgettes terug in de oven en bak ze nog 15 minuten.
- Rooster ondertussen de pistachenootjes in een droge pan.
- Dien de courgettes op en garneer met de pistachenootjes, granaatappelpitjes en koriander.
- Geef er een lekkere frisse groene salade bij.
Wijntip: kies voor sappig rood met milde zuren. Dan zit je per definitie in een warm land of gebied (denk aan Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië). Wij dronken erbij: 2011 Pays d’Oc, mourvèdre, single vineyard collection, Paul Mas Estate. Kruidig en zwoel. Niet te zwaar en met milde zuurgraad en rijpe tannines. Mooi op dronk nu.
Eet smakelijk!