Hoe leuk is dat!? Een gin op basis van appels en appelcider! Guillaume Drouin, 3e generatie distillateur van de Calvados-producent Christian Drouin, tekende ervoor. Dat leverde een verrassende gin op.

Calvados-producent
De Drouins maken al sinds 1960 Calvados in de Pays d’Auge in Normandië. Maar ze maken ook appelcider, Pommeau en poiré (perencider). Guillame kwam op het idee om uit de appelcider (beter: eau-de-vie de cidre) een gin te distilleren. Hiervoor gebruikt hij de ‘Alambic à repasse’, de klassieke kleine koperen distilleerketels die ook voor Cognac en Armagnac èn Calvados worden gebruikt. Van Le Gin worden maar 2.850 flessen gemaakt.

Voor deze gin zijn wel 30 appelrassen gebruikt. De gin die een alcoholpercentage van 43% heeft, wordt drie keer gedistilleerd en er worden naast de verplichte jeneverbes nog 7 andere kruiden en specerijen aan toegevoegd, namelijk Braziliaanse gember, vanille uit Madagaskar, citroen, kardamom, Indonesische kaneel, roos en amandel. Deze kruiden en specerijen, die allemaal apart gedistilleerd worden, passen volgens Guillaume Drouin het beste bij de appels en geven een evenwichtig resultaat. Hij verwierp bijvoorbeeld nootmuskaat en peper omdat die teveel domineerden. Drouin sluit niet uit dat de samenstelling in de toekomst verandert, want hij streeft naar nog meer finesse en elegantie. Het citruselement zou bijvoorbeeld versterkt kunnen worden.

Le Gin is in eerste instantie fruitig. In de neus duidelijke appeltonen. In de mond zacht, en opvallend kruidig. Je proeft een vleugje jeneverbes, maar zeker ook kardemom. Frisheid komt van de citroen en gember en de vanille geeft er een mooie zachte ondertoon aan. De appeltonen geven rondeur.

Perfect Serve
Waar combineer je zo’n gin mee? Ik maakte een gin-tonic met 50ml Le Gin en 100ml Thomas Henry tonic en voegde er een schijfje appel en een kaneelstokje aan toe. Uiteraard met veel ijsblokjes in een ballonglas. Dat leverde een minder fruitige combinatie op dan ik verwachtte, maar wel eentje die goed paste.

Drouin zelf geeft als suggestie enkele cocktails, zoals de Red Lion. 30ml Grand Marnier, 20ml gin, 10ml sinaasappelsap en 10ml citroensap of in een andere samenstelling: 30ml Grand Marnier, 30ml gin, 15ml sinaasappelsap en 15ml citroensap; beide varianten met 2,5ml grenadine, shaken met ijs en garneren met een stukje sinaasappelschil of -zest. De grenadine wordt soms weggelaten, maar dan is deze cocktail helemaal niet rood. De appeltonen van de gin versterken in deze cocktail die verder krachtig en fruitig is met friszure tonen. Voeg meer grenadine en/of suikersiroop toe als je ‘m zoeter wilt, maar ik vond ‘m prima zo met 30 Grand Marnier, 30 gin, 15 verse citroensap en 15 verse sinaasappelsap en 2,5 grenadine.

Een ander voorstel is de cocktail Angel Face. Hiervoor neem je 30ml gin, 30ml Calvados en 30ml apricot brandy (b.v. De Kuyper XO Abricot Brandy). Shake alle ingrediënten met ijs en serveer in een Martini-glas of een elegant cocktailglas. Garneer met een schijfje appel of een citroensliertje. Omdat er Calvados in deze cocktail zit, is met name Le Gin natuurlijk een prachtige gin voor Angel Face! Het levert een stoere wintercocktail op met duidelujke appeltonen, een conplexe neus en een subtiel amandelbittertje.

Consumentenprijs: ca. €35.
Meer info over Drouin: www.calvados-drouin.com