borrelhapje met kabeljauw uit blik - gekarameliseerde ui - paprika

Sinds ik afgelopen december in Spanje en Portugal op wijnreis ben geweest, ben ik nog enthousiaster over de Iberische keuken dan ik al was; en vooral door al die heerlijke tapas en petiscos (de Portugese versie van tapas) raakte ik erg geïnspireerd. Vorig jaar waren we zelf ook in Noord-Portugal op vakantie en ik kocht daar wat visconserven van het bekende Portugese merk Minerva.
Ingeblikte vis? Daar haalden we vroeger onze neus een beetje voor op. Maar in Portugal is dat bijna tot kunst verheven, en tegenwoordig zijn ook in ons land de vrolijke Portugese visconserven in hippe tentjes te vinden en helemaal geaccepteerd.

Ik had nog wat blikjes van Minerva liggen, en we gingen gisteren een Portugees menu maken. Daarbij kon de favoriet van de Portugezen, bacalhau (kabeljauw), natuurlijk niet ontbreken. Ik koos de ‘bacalhau em azeite e alho’ (kabeljauw in olijfolie en knoflook) en zocht in eerste instantie op Portugese culinaire sites naar ‘receita de bacalhau em conserva’ (recept met kabeljauw in blik), maar trof daar nauwelijks iets aan. Dus heb ik maar een eigen petiscos verzonnen met mijn blikje kabeljauw. Dat werd Bacalhau em conserva com humús, cebola caramelizada e pimentos. Portugese petiscos – borrelhapje met kabeljauw uit blik, gekarameliseerde ui en paprika op een bedje van hummus. Erg lekker, al zeg ik het zelf.

Ons gerecht was onderdeel van een Portugees menu. Met als drie petiscos: camarões piri piri (pittige gamba’s), choco frito à setubalense (gefrituurde inktvis) en het blikje kabeljauw. Als hoofdgerecht hadden we arroz de pato. En na Portugese geitenkaas met ‘doce de tomate’ (tomatenjam) en natuurlijk pastel de nata. Meer suggesties voor petiscos vind je in mijn gids voor tapas en petiscos. En natuurlijk een paar fijne Portugese wijnen erbij. Heerlijke avond.

Ik zocht in eerste instantie op Portugese culinaire sites naar ‘receita de bacalhau em conserva’ (recept met kabeljauw in blik), maar trof daar nauwelijks iets aan. Dus heb ik maar een eigen petiscos verzonnen met mijn blikje kabeljauw.

Portugese visconserven van Minerva

Portugese visconserven van Minerva

Portugese visconserven
Vis in blik is een essentieel onderdeel van de Portugese eetcultuur en wordt daar beschouwd als een delicatesse, niet alleen als een praktische of goedkope maaltijdoptie zoals bij ons. Portugal staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige visconserven, met sardines, makreel, bacalhau (kabeljauw), tonijn en octopus als de populairste soorten. De vis wordt vaak met de hand verwerkt en gecombineerd met smaakvolle marinades zoals olijfolie en knoflook, tomatensaus, kruiden of pikante specerijen. De conservenblikken zelf hebben vaak kunstzinnige verpakkingen die een nostalgische uitstraling hebben.

Minerva is een van de bekendste Portugese visconservenmerken. Het bedrijf is opgericht in 1942. Het merk staat bekend om zijn ambachtelijke aanpak: de vis wordt met de hand schoongemaakt en ingepakt, en de traditionele technieken garanderen de uitstekende kwaliteit. Minerva biedt een breed assortiment, waaronder sardines in olijfolie, octopus in knoflooksaus, makreel in pittige saus, en de ‘bacalhau em azeite e alho’ die ik nu gebruikte. Minerva’s producten zijn populair vanwege hun uitstekende smaak en authentieke Portugese karakter. En de blikjes hebben herkenbare kleurrijke verpakkingen, die ze meteen tot gewilde souvenirs onder toeristen maken; en ja, bij ons werkte het ook, ondanks het feit dat je die blikjes ook gewoon in Nederland kunt kopen.

voorgerecht met Minerva kabeljauw uit blik

voorgerecht met Minerva kabeljauw uit blik

Portugees borrelhapje met kabeljauw uit blik - gekarameliseerde ui - paprika

Portugees borrelhapje met kabeljauw uit blik - gekarameliseerde ui - paprika

Portugese petiscos met vis

Portugese petiscos met vis

Ingrediënten (petiscos / voorgerechtje voor 2-4 personen als onderdeel van een menu)

  • Blikje kabeljauw (Minerva bacalhau em azeite e alho)
  • 1 uien, in ringen of partjes
  • ½ rode puntpaprika, in dunne reepjes
  • Optioneel: hummus met gegrilde paprika en oregano (Maza) of hummus met zongedroogde tomaat
  • Zout en peper
  • Olijfolie om in te bakken
  • Crackers / toastjes / stokbroodje

Bereiding

  • Fruit de ui zachtjes ca. 10 minuten in olijfolie. De ui moet dan bijna gekarameliseerd zijn. Voeg de reepjes paprika toe en bak nog vijf minuten zachtjes tot de ui gekarameliseerd is en de paprika zacht. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de kabeljauw uitlekken (vang de olie op als je die voor het bakken wilt gebruiken, zie tip).
  • Smeer wat hummus op een bordje of schaaltje. Verbrokkel de kabeljauw in mooie stukjes en verdeel over hummus. Verdeel dan het ui-paprikamengsel erover en serveer.
  • Geef er desgewenst crackertjes, toastjes of plakjes (al dan niet geroosterd) stokbrood bij.

Tip: je kunt ook de olie van het blikje gebruiken om de ui en paprika in de fruiten.