pollo al chilindrón - chilindrón-kip uit Aragón

Wat doe je als je net terug bent van een weekje wijntrip in Spanje? Juist, je mist de Spaanse keuken en gaat een Spaans gerecht maken. Althans, dat deed ik gisteren. En wat? Ik had nog een mooie Spaanse witte wijn liggen die we van vrienden hadden gekregen, de Botijo blanco van Bodegas Frontonio. Die wijn komt uit Campo de Borja in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje. We hadden ook zin in kip en dus zocht ik naar een typisch kipgerecht uit Aragón. Als je zoekt op ‘receta pollo aragonesa ‘ blijkt ‘pollo al chilindrón’ te zijn. het meest bekende kipgerecht uit Aragón te zijn. Chilindrón is de essentie van Spanje. Vlees (meestal kip, maar lamsvlees kan ook) met ui, knoflook, rode (en groene) paprika, tomaat en – voor de typische Spaanse smaak – wat gerookt paprikapoeder. Meer niet, oh ja, behalve een scheutje wijn dan. Makkelijk te maken met wat tijd en liefde. En je hebt een waanzinnig smakelijk gerecht met een heerlijke saus. Pollo al chilindrón – chilindrón-kip uit Aragón dus.

ui en serranoham
pollo al chilindrón in saus

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kippenbouten (8 drumsticks mag ook, maar dan wordt de gaartijd ca. 30 minuten)
  • 1 grote witte ui, grof gehakt
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 rode (punt)paprika’s, in blokjes of reepjes
  • 1 groene paprika, in blokjes of reepjes
  • 100gr serranoham, de plakjes in reepjes gesneden
  • 4 grote rijpe tomaten, ontveld en zonder zaadlijsten en in blokjes)
  • 100 ml witte wijn
  • 500ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • 2TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 1TL mild paprikapoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • Bloem
  • Olijfolie

Bereiding

  • Bestrooi de kip met zout en peper. Bedek dan met bloem en schud overtollig bloem eraf.
  • Braad de kippenbouten aan alle kanten aan in olie (eventueel in delen) en haal dan uit de pan en zet apart.
  • Fruit ui aan zachtjes in ca. 5 minuten totdat de ui glazig is.
  • Voeg de serranoham toe en fruit 2 minuten mee.
  • Fruit knoflook en paprikareepjes een minuut mee.
  • Voeg de kippenbouten toe en blus alles af met de wijn en laat de wijn iets verkoken.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, kippenbouillon en gerookt paprikapoeder en paprikapoeder toe en verwarm alles.
  • Doe de deksel op de pan en sudder de kippenbouten in ca. 45 minuten zachtjes gaar.
    PS Als je drumsticks neemt, is 30 minuten voldoende).
  • Haal de kippenbouten eruit en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Dik de saus desgewenst nog wat in door het vocht te laten verkoken en tot je een mooie volle saus krijgt.
  • Leg de kippenbouten nog even terug in de saus om te verwarmen en serveer met brood om de saus in te dippen of met friet of rijst.
pollo al chilindrón - Botijo blanco Bodegas Frontonio

Wijntip: kies voor een witte wijn met milde zuren. Liefst Spaans natuurlijk. Mijn uitgangspunt was de 2022 IGP Valdejalón, Botijo blanco, garnacha blanca van Bodegas Frontonio. Deze elegante witte bio-wijn van 85% garnacha blanca (grenache blanc) en 15% macabeo komt uit de wijnregio Campo de Borja in Aragón in het noordoosten van Spanje. Zachte wijn met milde zuren, rijp wit fruit en florale aroma’s. Perfect bij mijn Aragonese kipgerecht, maar ook bij romige gerechten met vis of schaaldieren.