Ploughman's Lunch

Gisteravond stond een Britse pubklassieker op het menu: Ploughman’s Lunch. Mijn inspiratie haalde ik voor de achtste keer uit de avondwedstrijd van het WK Voetbal, namelijk de wedstrijd Colombia vs. Engeland. Ploughman’s Lunch, dat is eigenlijk snaaien op z’n Engels. Je kunt alle kanten op met dit gerecht, van eenvoudig tot luxe. Je hoeft niet te koken (alleen maar boodschappen te doen). En je kunt het lekker samen opeten. Shared dining avant la lettre! En Engeland? Dat won na een thriller bij de strafschoppenserie.

De Ploughman’s Lunch was oorspronkelijk precies wat het aangeeft: een snelle makkelijke lunch voor de ploegers, de mannen die op het land werken. Brood, een homp kaas, een appel. Meer niet. Eenvoudig en voedzaam.

Ingrediënten

Ik koos voor:

  • Cheddar (neem liefst ‘matured’: gerijpte, die heeft meer smaak)
  • Red Leicester (krijgt z’n oranje kleur door anatto)
  • Blauwschimmelkazen: Stilton en de gele Shropshire Blue
  • Plakjes worst
  • Gerookte ham (maar gekookte ham is de klassieke combi)
  • Kerstomaatjes
  • Radijsjes
  • Zoetzure augurkjes
  • Stukjes appel
  • Colman’s mosterd
  • Heinz ploughman’s pickle (van de expatshop in Wassenaar; voor bij de cheddar)
  • Knapperig rustiek stokbrood (niet keurig gesneden, maar gewoon lekker afscheuren!)
Ploughmans Lunch tijdens dartfinale

Bangers ‘n’ mash
Er wordt, ondanks alle fantastische Britse kookprogramma’s, vaak nogal lacherig gedaan over Brits of Engels eten. Niet zo gek als je de onelegante prak van veel Islanders ziet. Fish & Chips op krantenpapier. Veel ‘mash’ (Engelsen zijn gek op hun aardappelpuree). ‘Bangers’ (worstjes) en witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. En oei, die melk in hun te sterk gezette thee. Oh ja, en de oploskoffie, zelfs in de betere restaurants. Brr.

Britse pubs
Na een drukke week, heb ik besloten het me even makkelijk te maken. Voetbalinspiratie, net als voorgaande dagen. Duiken in de Colombiaanse keuken? Of toch iets Engels vanavond? Het wordt Ploughman’s Lunch dus. Lekker makkelijk en zonder koken. Taadaa! En ja, een lunchgerecht ‘for dinner’. Why not!? De Ploughman’s Lunch is ideaal bij het kijken naar voetbal. Net als ze in de Britse pubs doen. Samen kijken. Samen eten.

Eenvoudig en voedzaam
De Ploughman’s Lunch was oorspronkelijk precies wat het aangeeft: een snelle makkelijke lunch voor de ploegers, de mannen die op het land werken. Brood, een homp kaas, een appel. Meer niet. Eenvoudig en voedzaam.

Maar je kunt het natuurlijk net zo gek en luxe maken als je zelf wilt. De ingrediënten zijn trouwens wel allemaal koud. Je kunt de Ploughman’s Lunch dus ook best een keertje meenemen naar je picknick.

Large & chunky
Overigens wordt weliswaar al in het middeleeuwse gedicht ‘Pierce the Ploughman’s Crede’ uit 1394 verwezen naar een “ploughman’s meal” van brood, kaas en bier, maar de term Ploughman’s Lunch is als zodanig nog lang niet zo oud. Naar verluid komt het voort uit een collectieve marketingcampagne van het Cheese Bureau in de 50-ger jaren van de vorige eeuw. Het doel was, uiteraard, om de Engelsen meer kaas te laten eten in de pubs. Citaat: het kaasbureau “exists for the admirable purpose of popularising cheese and (..) the public house lunch of bread, beer, cheese and pickle”. En het promotiebureau constateert zelfs dat dat kaas, brood, bier en pickle een traditionele combinatie is die ze willen herstellen. De Ploughman’s Lunch werd in de 60-ger jaren nog populairder toen het Milk Marketing Board de maaltijd ook nog eens extra promootte. Geen wonder dat men de stukken brood, maar vooral kaas graag ‘large & chunky’ ziet. Liefst grote stoere stukken brood afscheuren en er genereuze hompen kaas bij eten.

Bereiding en serveren

  1. Snij kazen in reepjes.
  2. Snij groenten in hapklare reepjes en appel in partjes.
  3. Doe pickle en mosterd in een klein schaaltje.
  4. Serveer de Ploughman’s Lunch op zo’n stoere ‘shared dining’-tapasplank of een houten (snij)plank. Bestek heb je eigenlijk niet nodig, want alles is al in kleine stukjes. Hoogstens één klein mes voor wat extra (gezouten) roomboter of chutney. Doe eens gek. Het is een simpele Ploughman’s Lunch en geen luxe diner bij een sterrentent! Dus veeg je mes gewoon lekker af aan het brood. Het mag.

Ik had Cheddar, Red Leicester, Stilton en de gele Shropshire Blue, plakjes worst, gerookte ham kerstomaatjes, radijsjes, zoetzure augurkjes, stukjes appel, Colman’s mosterd, Heinz ploughman’s pickle en knapperig rustiek brood.
Maar je kunt uiteraard ook andere kazen en ingrediënten nemen, zoals

  • Kazen: Lancashire, Double Gloucester, Cheshire. Zachte Brie-achtige of jonge geitenkazen horen niet bij een echte stoere Ploughman’s Lunch!
  • Gekookte eieren, of denk eens aan ei in gehakt (bekend als Scotch Egg, maar bedacht in London)
  • Yorkshire-ham (liefst iets dikker gesneden)
  • Paté, bijvoorbeeld wildpaté of grove boerenpaté
  • Worteltjes, reepjes bleekselderij en reepjes of plakjes komkommer
  • Pickles, zilveruitjes
  • Mosterd, chutney
  • Boerenbrood (niet keurig gesneden, maar gewoon lekker afscheuren!)

Wijntip: dit keer geen. Hierbij drink je natuurlijk een Engels biertje naar keuze. Of cider.

Cheers!

 

WK kookinspiratie
Dit is een gerecht uit mijn WK Voetbal 2018 kookinspiratie. Hier staan alle twaalf gerechten uit de wereldkeuken op een rijtje:

Argentijnse churrasco met chimichurri
Portugese garnalen met ui en tomaat
Dalmatische stoofschotel van tonijn
Arroz con pollo – kip met rijst uit Costa Rica
Panamese ropa vieja con arroz de coca (rundvlees met kokosrijst uit Panama)
Uruguay – tuco de carne (pasta met gehakt-tomatensaus)
Ploughman’s Lunch: snaaien op z.n Engels
Zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje
Klassiek Frans genieten: Parmentier de confit de canard
Liver & Onions: gebakken lever en uienjus uit Engeland
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart