IMG_7488De ingrediënten: een wijngids (Platter’s South African Wine Guide), 28 *****-topwijnen uit Zuid-Afrika, een kasteel in Brummen (Kasteel Engelenburg), een 6-gangendiner met bijpassende wijnen, een groepje wijnliefhebbers, een prachtige slaapkamer in ‘het Kaapse Huisje’ en twee enthousiaste kenners van Zuid-Afrikaanse wijnen (wijnimporteur Udo Goebel MV en sommelier Arjen Pleij RV).

IMG_7586Platter *****
Wat krijg je dan? Juist. Een proeverij en een wijn-spijs diner met alleen maar topwijnen uit Zuid-Afrika die ooit vijf sterren kregen in de Platter, de belangrijkste wijngids voor Zuid-Afrikaanse wijnen. Jaarlijks hoogtepunt van de Platter zijn de wijnen die met de maximale score van vijf sterren worden beoordeeld. Zo werden in de nieuwste editie van 2014 80 wijnen bekroond met de hoogste score van *****. Vijfsterrenwijnen zijn uitzonderlijke bottelingen die door de individuele proevers als zodanig worden geïdentificeerd en vervolgens uit een blindproeverij in de tweede ronde weer als beste naar voren komen met de hoogste score van de jury.

IMG_7502The best
Wij proefden dus het beste van het beste van de afgelopen jaren uit Zuid-Afrika. Udo Goebel en Arjen Pleij hebben een mooie selectie gemaakt van de wijnen die door onszelf werden ingebracht of die zij voor ons inbrachten. We proefden mono-cépages en blends: chenin, semillon en/of sauvignon, blends à la witte of rode Rhône, chardonnay, pinot noir, Bordeaux-druiven, een enkele pinotage en shiraz. En na de proeverij kregen wij tijdens het 6-gangendiner nog eens zes Platter *****-wijnen. Genieten! Hieronder voor de liefhebber de lijst.

IMG_7584WIT
Serie 1:
• Cape Point Vineyards Isliedh semillon/sauvignon 2007 > 11 maanden hout waarvan 70% nieuw. Vol. Frisse zuren. Goed geïntegreerd hout. Tropoisch fruit. Asperge. Wordt wat vegetaler naarmate de wijn wat opwarmt. Lange afdronk. Wijn uit een winderig en dus koeler gebied. De mineralige ondergrond is goed in de wijn te proeven.
• Reyneke Reserve White sauvignon 2011 > nieuw hout. Dik. Vol. Toasted. Mooie balans. Notig. Biodynamisch!uit een deel van Stellenbosch dat dicht bij verkoelende oceean ligt. Een van mijn toppers tijdens de proeverij.
Serie 2:
• Lammershoek roulette blanc 2009 > Rhône-stijl van 13% clairette, 44% chenin blanc, 34% chardonnay, 9% chenin (laatste met houtrijping). Mooie neus. Amandelbittertje. Hier discussie of de wijn een vleugje kurk heeft of dat het aroma van de rijping van de wijn komt. Twijfel.
• Mullineux White 2010 > van chenin (met houtrijping), clairette en viognier. Ook hier discussie of er wat kurk is. Notig. Wellicht reductief. Niet mijn wijn in elk geval.
• De Morgenzon The maestro white 2012 > van chenin, roussanne, viognier en chardonnay. Zuiver. Tintelfris. Rijk. Venkel. Goede balans.
Serie 3:
• Jean Daneel Signature chenin 2011 > 20% houtrijping. Volle neus. Tropisch. Zeer fris. Bittertje. Lange bijna prikkelende afdronk waarin houttonen wat meer naar voren komen. Wat reductief.
• Mullineux Schist chenin 2012 > Van 35 jaar oude stokken. Fris. Typisch chenin-zoetje. Tropisch. Elegant. Citrus. Mooie balans. Mineralige ondertoon. Meer dan 10 jaar bewaarpotentieel. Hier zijn maar 80 dozen van geproduceerd.
Serie 4:
• Hamilton Russell chardonnay 2011 > Komt uit de Hemel-en-Aarde-Vallei. Op vat vergist. Citrus. Notig. Weinig fruit. Dik en romig. Duidelijke houttonen maar niet overheersend. Goede balans. Max. 15% van de wijn is in amfora in de kelder gerijpt, maar dat proef je nauwelijks. De wijn krijgt er echter wel wat extra complexiteit door. Ook deze wijn heeft een bewaarpotentieel van meer dan 10 jaar.
• Newton Johnson Family Vineyards chardonnay 2012 > Fris. Elegant. Slank. Houtrijping (25% nieuw). Mooie zuurgraad.
Serie 5:
• Boschendal Reserve chardonnay 2011 > Vatvergisting en vatrijping (50% nieuw). Toasted en notig. Frisse zuren. Delicaat. Elegant. Goede balans. Licht romige afdronk. Jong. In afdronk veel houttonen en een bittertje.
• Jordan 9 Yards chardonnay 2011 > Tonen van potloodslijpsel en meloen. Vol.

IMG_7585ROOD
Serie 6:
• Newton Johnson FV pinot noir 2012 > Bourgogne-stijl. Bittertje. Peper. Zuren. Modern. Alcoholische neus. Van de drie de meeste slanke.
• Newton Johnson FV pinot noir 2011 – Zuren. Wat scherp in de ontwikkeling. Pepertonen in de afdronk. Dikker en voller dan 2012.
• Newton Johnson FV pinot noir 2010 > Aards. Vol. Complex. Maar ook elegant. Wat mij betreft van de drie jaargangen de mooiste en lekkerste nu. Mijn favoriet.
Serie 7:
• Bouchard Finlayson Hannibal 2010 > Gekke wijn die in geen enkel rijtje past. Van 52% sangiovese, 14% pinot noir, 14% nebbiolo, 10% mourvèdre, 7% barbera en 3% shiraz. Dik vol donker fruit. Jammy. Ingekookt fruit. Nog jeugdig. Drop. Espresso. Cacao. Smaakexplosie. Een van mijn favorieten.
• Boschendal Grande Reserve cabernet/shiraz 2011 > cassis lichte rubbertonen. Blockbuster. Echte nieuwe wereldstijl. Krachtig, vol en zwaar. Veel nieuw hout. Een echte ‘wijnmakerswijn’.
Serie 8:
• Mullineux syrah 2010 > Uit Swartland. Bijna metalig/bleodachtige smaak. Koffie. Cacao. Wat alcoholisch. Viooltjes. Aardse afdronk.
• Mullineux Schist syrah 2011 > Single vineyard met schistbodem. Gesloten neus. Metalig. Jeugdiger en voller dan de ‘gewone’ syrah hiervoor. Meer tannine ook. Korte afdronk.
• Mullineux Granite syrah 2011 > single vineyard met granietbodem. Eleganter dan van de schistbodem. Heeft van de drie mijn voorkeur.
Serie 9:
• Shannon Vineyards Mount Bullet merlot 2008 > Uit Elgin, koeler klimaat.Franse eiken, waarvan 40% nieuw. Stoffig. Aards. Alcoholisch. “Classy & polished”, zegt Platter. Ik zeg vooral teer, en in de afdronk zelfs wat rubberig. Zoetje. Sterke vegetale tonen. Niet mijn wijn dankzij het sterke vegetale karakter.
• Vergelegen Reserve cabernet 2006 > Uit Stellenbosch. Paprika. Vegetaal. Tannine. Nog zeer jeugdig.
• Boekenhoutskloof cabernet 2006 > Uit Franschhoek. Tannine. Jeugdig. Zoetje Houttonen.
Serie10:
• Meerlust Rubicon 2007 > van merlot en cabernet franc. Ook hier zeer vegetaal. Veel tannine.
• Vergelegen Red 2005 > Cabernet-gedomineerd. Twee jaar nieuw Frans hout. Stroeve tannines en zeer vegetaal.
• De Toren Fusion V 2009 > Jammer, kurk!
Serie 11:
• Boekenhoutskloof shiraz 2006 > Alcoholische neus. Dik. Vol. Donker fruit. Peper. Sappig. Zwoel en jammy. Jeugdig. Een van mijn favorieten. Gelukkig maar, had ‘m zelf ingebracht via Udo.
• Reyneke Reserve Red syrah/cabernet 2008 > 90% syrah en 10% cabernet. 20 maanden Frans eiken (waarvan 80% nieuw). Geschroeid. Rubberig, veel tannine. Nog jeugdig.
• Sadie Family Columell > Syrah, mourvèdre en grenache van de beroemdste wijnmaker van Zuid-Afrika, Even Sadie. Donker fruit. Koffie. Peper. Gewoon lekker en een mooie afsluiter.

IMG_7539WIJN-SPIJS
Hierna konden we even opfrissen. Alle proevers verbleven in het hotel van Kasteel Engelenburg. Wij hadden het geluk dat we in het ‘Kaapse Huisje’ mochten verblijven. Het ‘Kaapse Huisje’is rond 1998 nagebouwd als replica van ene pand in koloniale stijl van wijnproducent Boschendal (het op één-na oudste wijnlandgoed van Zuid-Afrika). Het Kaapse Huis is ingericht met koloniale en Afrikaanse accenten waardoor je je heel even in een safarieresort waant. Heel toepasselijk na zo’n proeverij met Zuid-Afrikaanse toppers.
We werden in de wijnkelder van Kasteel Engelenburg verwelkomt met een Vonkelwijn.
• 2007 Cap Classique brut, prestige cuvée “Monro”, Villiera. Vonkelwijn uit Stellenbosch van 51% chardonnay, 34% pinot noir en 15% pinot meunier, met een dosage van 7,9gr/L. Gistneus. Rijp fruit. Mooie rijpe appeltonen. Fijne mousse. Romig en complex. Kreeg ***** in de Platter 2012.
e wijnkelder van het restaurant telt meer dan 200 wijnen uit Zuid-Afrika. Geen wonder dat Arjen Pleij kennis moet hebben van wijnen uit dat land! Hij is momenteel dan ook bezig met de Magister Vini-opleiding en wil zijn scriptie schrijven over Zuid-Afrikaanse wijn. De kennis en passie is er in elk geval al!
Na de amuse kregen we een 6-gangendiner met bijpassende Zuid-Afrikaanse wijnen, uiteraard weer allemaal *****-Platter.
• 2012 chenin blanc, Reyneke + ceviche van zeebaars, rode ui, appel. Mijn favoriete wijn van de dag die ook nog eens perfect bij het gerecht paste.
• 2012 chardonnay, Hamilton Russel Vineyards + coquilles met crèmesaus van cornichons en crème van peterseliewortel. Mooie wijn. Mooi gerecht, maar match wat minder omdat de wijn iets teveel zuren heeft voor bij de zoete gekarameliseerde elementen in het gerecht.
IMG_7565
• 2012 Maestro white, DeMorgenzon + kabeljauw op de huid gebakken met appelstroop, crème van pompoen, zwarte rijst en saus van gekarameliseerde knoflook > Mooie witte wijn van 31% chenin blanc, 24% chardonnay, 23% roussanne en 22% viognier uit Stellenbosch. De wijn werd witte wijn van het jaar. Een redelijke combi, maar kijk eens naar het wijnetiket en het gerecht…is dit niet de mooiste wijnetiket-spijs combi die je ooit zag!?
• 2012 Windansea pinot noir, Newton Johnson + risotto van boerenkool met kalfszwezerik, pancetta en zwarte truffel. Deze wijn werd rode wijn van het jaar. Mooie elegante wijn die het goed doet bij het heerlijke gerechtje.
• 2010 syrah, “Merindol”, Simonsig + rundersukade. Heerlijk, allebei.
• En de afsluiter was 2012 straw wine, Mullineux bij noga en gegrilde ananas. Aardige combi, maar de wijn mist naar mijn smaak wat zuren en complexiteit.
IMG_7574Bij het ontbijt nog even het weekend afsluiten met een Vonkelwijn:
• 2008 chardonnay brut, Villiera > Midfijne mousse. Gisttonen. Hazelnoten. Aangenaam fruitige wijn die het goed doet als opwekkende ontbijtbubbel.