IMG_715740 jaar Verenigde Vinologen Nederland, dat moet gevierd worden! En dus trokken op zondagmiddag 19 januari jl. meer dan 80 vinologen en wat aanhang naar Rotterdam om in het vernieuwde Wereldmuseum herinneringen op te halen en bij te praten.
We werden natuurlijk verwelkomd met een glaasje champagne van Pommery, die inmiddels de ‘huisleverancier’ van de club is.

IMG_7090Jubileumplannen
Na de bruisende ontvangst werden we meteen deelgenoot gemaakt van de diverse jubileumsplannen van de organisatie. Zo is er in september een jubileumsfeest, vind er in oktober een studiereis naar Jerez plaats en plant men een heus jubileumboek waarin 40 vinologen voor een bepaald jaar een anekdote, verhaal, leuke foto of herinnering aan een mooie wijn of gebeurtenis kunnen inzenden. Meer hierover krijgt u binnenkort allemaal in huis, dus hou het nieuws in de gaten! Daarnaast vertrekt binnenkort de lustrumreis van de Wijnacademie, met vinologen en oud-studenten.

IMG_7108Wijn-spijs
Maar het draaide die middag allemaal om wijn-spijs. Het team van het restaurant van het Wereldmuseum heeft vijf mooie gerechtjes geselecteerd en aan het einde van ons event werden chefkok Wim Severijn en maître-sommelier Ingrid Buikema met een ‘lekker flesje’ in het zonnetje gezet. Hans Bijvoets, importeur van Spaanse en Italiaanse wijnen (Anfors), had speciaal voor ons vijf bijzondere Spaanse en Italiaanse wijnen gekozen. Mooie stof tot discussie aan de tafels dus.

De volgende vijf combinaties stonden ons te wachten:
IMG_71101. Op lage temperatuur gegaarde Shetland-zalm, mosterd, gezouten karamel, karnemelk, gordal-olijf, keta-kaviaar, zilverui en dille. Aardige start, prima kwaliteit vis, maar persoonlijk had ik van een kersvers sterrenrestaurant iets spannenders dan zalm verwacht. Erbij: 2011 IGT Sicilia van Planeta. Een echte ‘Etna bianco’, een mooie vulkanische wijn van de Etna van 95% carricante en 5% riesling. De witte wijn van het inheemse ras carricante (wie kent ‘m niet…?) viel in de smaak en misstond niet bij het gerechtje. Lekker bittertje en anijstonen. Nooit van gehoord, en dat als liefhebber van ‘vergeten’ druifjes! Carricante wordt dikwijls verward met cataratto, maar het zijn dus twee verschillende rassen. Carricante wordt wel vaak geblend met cataratto, inzolia of minella bianca. Lekker bij zwaardvis of sashimi. Maar vooral: minimaal 60% van de blend van de Etna bianco (zelfs 80% voor Etna bianco Superiore). Typische aroma’s zijn sinaasapppel en grapefruit, oranjebloesem, (ster)anijs en wit fruit met frisse zuren en een mooie mineraliteit. Zelfs de jonge wijnen kunnen wat honing tonen. Mede door het bijzondere druivenras een interessant begin van ons preuvenementje.
IMG_71142. De volgende combi leverde meer discussie op, niet in de laatste plaats door de wijn. De gegrilde geelvin-tonijn, crème van rode bietjes, zoute vinger, kropsla, Granny Smith, chorizo bellota en hazelnoten was erg lekker en had een fijn zoetje en wat bbq-aroma’s. De begeleidende wijn kwam uit Bierzo: 2011 Bierzo, godello, sobra lias, van Mengoba. Vergist en gerijpt op grote houten vaten. Voor mij een beetje teveel ‘Hubo’-houttonen die het prachtige gerechtje deden ondersneeuwen, maar daar was niet iedereen het mee eens. Godello is inmiddels uit de vergetelheid getrokken, terecht! Een prachtige veelbelovende druif die in onder meer in de DO Valdeorras, DO Monterrei en DO Bierzo furore aan het maken is. Zo is Telmo Rodriguez, een van Spanje’s veelbelovende wijnmakers, een grote voorvechter van dit ras. Het ras toont mineraliteit en is op zich zeer geschikt voor houtrijping. In Portugal (Douro en Dão) is het ras trouwens bekend als gouveio.
IMG_71153. Hierna was het de beurt aan rood uit Spanje. 2010 DO Valle de Orotava, “La Solana” van Suertes del Marqués bij geroosterde aubergines met zwarte venusrijs, bundelzwammen, jonge knoflook, 7 spices en ponzu. Ponzu, voor de liefhebbers, is een friszure Japanse vinaigrette-achtige saus van rijstazijn, mirin (zoete rijstwijn), bonitovlokken (gedroogde, gefermenteerde, gerookte tonijn)en konbu (zeewier) die op smaak is gebracht met yuzu of een andere citrusvrucht. Eventueel kan er ook sojasaus ook worden toegevoegd (ponzu shoyu ofwel sojasausponzu). Weer iets nieuws geleerd, nadat ik deze week ook al voor het eerst met yuzu kennismaakte; geweldig!
Wederom een prachtig gerechtje met veel smaak. De bijpassende wijn is gedurfd, hij komt namelijk uit Teneriffe! De wijn is ongefilterd en het druivenras is de listán negro. Alweer zo’n onbekend druifje, goed zo! In dit geval is de druif nog van voor de druifluisepidemie, pre-phyloxera dus. Bijzonder. De wat gekoeld geserveerde wijn is fris en soepel. Verrassend lekker en goed passend bij het gerecht! Listán negro (of listán prieto) is het rode ras van de Canarische eilanden en met name van Teneriffe. Ook hier weer veelvoorkomende verwarringen, namelijk met negramoll of als mutatie met donkere schil van palomino fino. DNA-onderzoek weerspreekt beide theorieën echter. Van listán negro worden tegenwoordig op de vulkanische bodems van Teneriffe zeer aangename aromatische wijnen gemaakt.
IMG_71174. We vervolgden met entrecôte van Ierse Black Angus, crème van knolselderij, fondant-aardappel en penjapeper. Erbij een mooie krachtige Italiaan: 2011 Bolgheri Rosso van Michele Satta. Satta, die zelf uit het Noorden komt, fietst in de Toscaanse blend een teroldego. Apart. De wijn is een blend van 30% cabernet, 30% sangiovese, 20% merlot, 10% teroldego en 10% syrah en heeft 12 maanden barriquerijping en daarna nog eens 6 maanden flesrijping gehad. Wat zal ik zeggen? Mooie wijn. Mooi gerecht. Prachtige combi!
IMG_71555. De afsluiting was al even prettig met een tarte tatin-appeltaartje met kaneel, vanilleroom en amandel met de 2010 Passito del Veneto, “Piazza Scheeti” van Azienda Agricola Fornaro. Deze passito wordt gemaakt door garganega-druiven na de pluk in kisten te drogen te leggen om zo het suikergehalte van de druif geconcentreerder te maken. Het sap dat na de persing overblijft ontwikkelt zich in 9 maanden tot een stroperige donkergele wijn met een intense ingedroogde fruitsmaak en amandeltonen.

IMG_7147Wijnacademie
Ondertussen had zich ook VVN-voorzitter Cees van Casteren bij het gezelschap gevoegd. Hij prees zich gelukkig met zoveel aanwezige vinologen en een mooie start van het jubileumjaar. Ook wees hij op de goede relatie met de Wijnacademie. De aanwezigheid van Wijnacademie-voorzitter Ron Andes en opleidingsmanager Klazien Vermeer toonden de sterke band van beide organisaties.
En terwijl een deel van de aanwezigen zich al verheugde op de wijnreis naar Zuid-Afrika, is het voor de rest weer even wachten. Ik zeg: tot ziens in Jerez!

¡Salud!