Pompoensoep, heerlijk verwarmend met de koude dagen. Wat is er lekkerder in de herfst? Nou, deze homemade pittige pompoensoep met gember en kerrie! Voor een mooi pompoensoepje kun je het beste de Japanse hokkaido gebruiken, dat is een kleine pompoensoort met een zachte en wat zoete smaak die het uitstekend in de soep doet, maar die je ook heerlijk in de oven kunt bereiden. Pompoensoep is lekker bij de lunch of als voorafje.
Ingrediënten (4-6 personen)
- 3 sjalotjes, gesnipperd
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- Een stukje gember (ca. 2-3cm), geraspt
- 1 oranje pompoen (hokkaido)
- 1 winterpeen, geschrapt en in stukjes van 2cm
- 1TL kurkuma
- 1TL kerriepoeder
- 1 takje verse tijm
- 2 laurier blaadjes
- Olijfolie
- 1 liter (groenten)bouillon
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: sap van een halve citroen
- Optioneel: gedroogde chilivlokken (naar wens)
- Crème fraîche
- Bieslook, fijngesnipperd
Bereiding
- Snij de pompoen in plakken van ca. 2cm. Haal de zaadjes er met de hand of met een lepel uit en schil de plakken pompoen. Snij de pompoen vervolgens in blokjes van 2cm.
- Fruit de sjalotjes 3 minuten zachtjes in olijfolie. Fruit vervolgens de knoflook en gember een minuut mee.
- Bak tenslotte de pompoen- en wortelblokjes 2 minuten mee.
- Giet de bouillon erbij en voeg de kurkuma, kerrie, tijm en laurier toe. Verwarm het geheel en laat ca. 30-40 minuten zachtjes doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de tijm en laurier. Pureer de soep met een staafmixer tot een mooie gladde massa.
- Breng op smaak met zout en peper. Tip: ik vond de soep erg zoet en voegde voor wat extra frisheid citroensap toe.
- Giet de soep in een soepkom of in een diep bord. Garneer met een lepeltje crème fraiche, wat bieslook en desgewenst met wat chilivlokjes om er wat extra pit aan te geven. Ik vond dat de soep dat wel kon hebben, maar dat is persoonlijk. Je kunt ook een gesnipperd chilipepertje toevoegen in stap 4 als je dat lekker vindt, maar dan hoef je de chilivlokken aan het einde natuurlijk niet meer toe te voegen.
- Tip: je kunt de soep ook garneren met geroosterde pompoenpitten. Kook de pitten ca. 20 minuten en dep ze droog. Vermeng ze met een beetje olijfolie en ras el-hanout en rooster ze 25 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). De pitjes krijgen dan een heerlijk aroma, bijna speculaaskruidenachtig. Lekker voor de koude maanden! Geroosterde pistachenootjes kunnen ook (die hoef je niet te koken).
Variatie
- Oosterse pompoensoep. Tip: wil je een Oosters tintje aan je pompoensoep geven? Vervang dan een deel van de bouillon door kokosroom (100-200ml). En je kunt zelfs een eetlepel (rode of gele) currypasta gebruiken in plaats van de gember, kurkuma, kerrie en chilivlokken. Garneer dan met wat fijngesneden korianderblaadjes.
- Rooster de pompoenplakken eerst in de oven voordat je de pompoen in blokjes snijdt en in de soep doet. Je kooktijd van de soep kan dan omlaag (naar b.v. 20 minuten).
- Sinaasappel en pompoen gaan ook goed samen! Je kunt bijvoorbeeld wat sinaasappelsap en/of sinaasappelzest aan de soep toevoegen.
Eet smakelijk!
Geef een reactie