Picada argentina – relaxt borrelen op z'n Argentijns

Wat is er nou lekkerder op een zomerse avond dan “una buena picada con amigos”? Een lekkere ‘picada’ met vrienden. Picada argentina is relaxt borrelen op z’n Argentijns.
Ik ben met project en culinaire wereldreis @NationalDishes momenteel op weg naar Argentinië. Binnenkort maak ik het nationale gerecht van het land, asado, maar op weg daarnaartoe zal ik eerst een paar andere specialiteiten uit het land maken. Gisteren was het een prachtige zomeravond. Ideaal dus voor picada argentina!

Wat is er nou lekkerder op een zomerse avond dan “una buena picada con amigos”? Een lekkere ‘picada’ met vrienden. Picada argentina is relaxt borrelen op z’n Argentijns.

Alles wat lekker wegghapt
Picada is eigenlijk een Argentijns voorgerecht, een appetizer om het wachten op de asado (het grote barbecuefestijn) te verzachten. Soms wordt het echter ook als relaxte maaltijd gegeten. Dat deden wij … in aanloop naar alweer een volgend nationaal gerecht, namelijk die prachtige ‘asado’, hèt nationale gerecht van Argentinië.

Picada argentina is gewoon gezellig knabbelen op blokjes of plakjes worst en kaas, en wat nootjes en olijfjes, onder het genot van een lekkere rode wijn uit Argentinië. Het woord komt van het Spaanse woord ‘picar’ dat prikken of happen betekent.

Een picado bestaat uit bijvoorbeeld: salami, peperoni (droge gekruide salami), chorizo, plakjes bresaola of coppa di Parma, gekookte of gerookte ham (b.v. prosciutto of parmaham, lomo Ibérico of jamón serrano), kaasjes (b.v. parmezaanse kaas, roquefort, brie, camembert, cheddar, provolone, Port Salut etc.), olijven, pinda’s in de dop, gerookte amandelen, chips, lekker boerenbrood of focaccia, ‘pickles’ (b.v. cornichons), kerstomaatjes of plakjes tomaat, palmharten of in kwarten gesneden gekookte artisjokharten, gedroogd fruit. Ook smaakmakers als mosterd of chimichurri kun je erbij zetten. Zelfs stukjes omelet of kleine puntjes pizza kun je eraan toevoegen. Eigenlijk alles wat lekker weghapt.

picada argentina

Wij kozen voor 4 soorten vleeswaren/worsten, 4 kaasjes en nog wat andere knabbeltjes, namelijk:

  • Cacciatore (een soort pikante kleine salami uit Italië)
  • Coppa di Parma (gedroogde rauwe ham van de varkensschouder uit Italië)
  • Bresaola (gedroogde gezouten rundvlees uit Italië)
  • Fuet (gedroogde worst uit Spanje)
  • Brie de Meaux (Frans)
  • Saint Albray (gewassenkortskaas uit Frankrijk)
  • Toma Piemontese (halfharde koemelkkaas uit Italië)
  • Valtaleggio Rossini (blauwschimmelkaas uit Italië, die is gerijpt in most van zoete, witte druiven)
  • Ongepelde pinda’s in de dop
  • Gerookte amandelen
  • Olijven
  • Kerstomaatjes

Kies vooral lekker zelf je ingrediënten voor een gezellige avond! En als je los wilt gaan, kun je natuurlijk altijd wat empanadas of wraps erbij maken of andere lekkere gerechtjes. Maar een fijn avondje zonder koken is ook wel eens lekker relaxt, toch?

Felino malbec - Viña Cobos

Wijntip: als je in Argentinië bent, dan drink je natuurlijk Argentijnse wijn. Wij kozen voor een rode en dan kom je al snel uit bij malbec. Niet een al te zware gekozen, maar wel een lekkere volle: de 2018 Mendoza, malbec “Felino” van Viña Cobos. “Fijne wijn. Uit Valle de Uco & Luján de Cuyo. Paars van kleur. In de neus zwart fruit (bramen, zwarte kers). Kruidigheid (peper, zoethout). Vleugje vanille. In de mond rijp donker fruit, zwoel, zachte tannines, milde zuren zonder spanning te verliezen. Beetje alcoholisch aandoend (hoewel ‘maar 14% alc.). 8 maanden rijping op Am. eik (10% nieuw). Vooral bij de charcuterie past de Felino uitstekend. Het maakt hem nog zachter en bijna soepel.

Eet smakelijk en geniet van je heerlijke avond!