En ineens heb je zin in Peruaans. Kwam omdat ik een fles pisco (druivendistilaat uit Peru) zag staan. Ik zocht dus naar een lekker vleesgerecht uit Peru en vond Peruaanse ‘lomo saltado’. Lomo saltado is een typisch Peruaans vleesgerecht, bereid met reepjes biefstuk of entrecôte in een heerlijke marinade van onder andere sojasaus, wijnazijn en knoflook en roergebakken met ui, chilipepertjes en tomaat. Je ziet veel recepten waar het vlees wordt gewokt en pas daarna azijn en sojasaus worden toegevoegd. Maar eigenlijk is het veel lekkerder als je het vlees eerst marineert! Het vlees krijgt dan veel meer smaak, en je kunt het daarna makkelijker kort roerbakken.
Je ziet veel recepten waar het vlees wordt gewokt en pas daarna azijn en sojasaus worden toegevoegd. Maar eigenlijk is het veel lekkerder als je het vlees eerst marineert!
Ingrediënten (2 personen)
- 300gr biefstuk of entrecôte, in repen van ca. 2cm dik
- 2 middelgrote rode uien, in reepjes of partjes
- 1 à 2 chilipepertjes (afhankelijk van je eigen voorkeur), overlangs doormidden, zonder zaadjes en in flinterdunne reepjes
- 2 tomaten, zonder zaadjes en in 8 partjes
- Scheutje pisco (ca. 2EL)
- Koriander en/of platte peterselie, grof gehakt
- Olijfolie om te bakken
Voor de marinade:
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 3EL sojasaus (Peruanen noemen dat ‘sillao’)
- 1EL rode wijnazijn
- 1EL Worcestershiresaus
- 1TL oregano (vers gehakt of gedroogd)
- Optioneel: een mespuntje komijn
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Maak de marinade door alle ingrediënten te vermengen in een schaal.
- Vermeng de vleesreepjes met de marinade en laat het vlees minstens 2 uur, maar liever 4-6 uur, in de marinade staan.
- Giet de marinade daarna af (maar bewaar het!).
- Wok de ui twee minuten in de olijfolie. Voeg het vlees toe en roerbak op hoog vuur in een minuut rondom bruin. Voeg nu de chilipeper toe en wok nog een minuut zachtjes.
- Voeg tenslotte de tomaten toe.
- Schenk er een scheutje pisco bij en laat de vlam in de pan (pan schuin houden, zodat de vlam de pisco aansteekt en je het vlees een beetje flambeert; tip: hou een deksel gereed om eventueel af te dekken als de vlam te hoog wordt!).
- Roer alles goed door en voeg de achtergehouden marinade toe. Laat nog een minuut samen zachtjes bakken. Bestrooi dan met koriander (of peterselie als je niet van koriander houdt).
- Lekker met homemade frietjes en een maïskolfje. Maar Peruanen serveren dit traditioneel met friet èn rijst; aardappel wordt per slot van rekening in veel andere landen als groenten gezien.
Optioneel is om ook reepjes gele of rode paprika mee te bakken, maar dat is minder authentiek.
Wijntip: neem lekker vol rood uit de nieuwe wereld bij de lomo saltado, mag best eentje met een klein fris zuurtje vanwege de azijn en tomaat in dit gerecht. Denk aan een elegante malbec uit Argentinië of een niet al te zware syrah / shiraz uit Chili of Zuid-Afrika.
Wij dronken de er de 2017 “Twyfeling cinsaut” uit Wellington (Zuid-Afrika) van Bosman Family Vineyards bij. Een fijne Zuid-Afrikaan van een druivenras dat in Frankrijk een beetje als B-acteur wordt gezien. Tenzij je ‘m goed behandelt. Dat doet Bosman. Van zgn. ‘bush vines’ uit 2003. Gerijpt in 2e en 3e jaars 225L-vaten van Frans eiken. Licht gefilterd. Kruidige neus met pepertonen. Laurier en rozemarijn. Medium body. Geen krachtpatser, bijna elegant. Goede fraicheur. Milde tannines. Sappig fruit. Bessen. Kersen. Peperig. Mooie wijn.
Eet smakelijk!
Geef een reactie