Net als gisteren – toen ik de Jungle Bird maakte – heb ik weer een nieuwe cocktail met ananassap gemaakt. Ik maakte de friszure Jungle Bird voor mijzelf, maar voor mijn partner, die van veel zoetere en fruitigere cocktails houdt, maakt ik de Pearl Harbor Cocktail. En dat was goed bedacht, want we vonden allebei onze eigen cocktail het lekkerste. Dus als je van een wat zoetere stijl houdt met veel fruit, dan is de Pearl Harbor zeker een optie.
Pearl Harbor Cocktail is natuurlijk genoemd naar de marinebasis op Hawaii waar op 7 december 1941 een verrassingsaanval door het Japanse marine werd gedaan. De aanval kwam als een grote schok voor het Amerikaanse volk en leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog. De volgende dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan.
De oorsprong van de Pearl Harbor Cocktail is onduidelijk. Naast wodka en ananassap zit er groene meloenlikeur in. Die meloenlikeur is meestal van Midori (en die gebruikte ik ook), maar een beetje gek of wrang lijkt me dat wel, want Midori is een Japanse likeur. Tot 1987 werd die alleen door Suntory in Japan geproduceerd, sindsdien ook in Mexico en Frankrijk. Even spieken op mijn fles…ja hoor, van de Mexikaanse producent. ‘Midori’ is het Japanse woord voor groen, en dat is deze likeur zeker.
Vinissima’s Cocktailrating: Pearl Harbor Cocktail ***(*) = 6,5
Pearl Harbor is fruitig en een tikje aan de zoete kant. De cocktail drinkt lekker door, maar het is geen heel uitdagende spannende combinatie. Als je ‘m in laagjes (‘layering’) maakt, dan ziet deze cocktail er heel vrolijk uit. Gewoon een heerlijke zomerse cocktail voor zwoele dagen, maar ik vind de originele verhouding wat te zoet. Ik mis denk ik wat frisse tonen van bijvoorbeeld citroen of limoen erin.
Ingrediënten
- 60ml wodka
- 15ml groene meloenlikeur (b.v. Midori)
- 120ml ananassap (vers of goede uit pak)
- IJsblokjes
- Garnering: ananaspartje, maraschino-kers, (half) schijfje citroen
Bereiding
- Doe ijsblokjes in een old-fashioned glas.
- Giet de wodka erover.
- Giet daarna voorzichtig de groene meloenlikeur erover.
- Giet tenslotte de ananassap er voorzichtig op. Als je het voorzichtig genoeg doet, krijgt je twee kleurenlaagjes groen en geel. Na het serveren kun je het dan door elkaar roeren, dat is lekkerder, maar dan ziet het er bij het serveren wel mooier uit. En het oog wil ook wat bij cocktails, toch!?
- Garneer met een ananaspartje en een maraschino-kers op een cocktailprikker en een (half) schijfje citroen erin.
Midori Sour
NB Dit is de officiële verhouding van ingrediënten, maar je kunt ook wat minder wodka gebruiken en de verhouding van meloenlikeur en ananassap wat aanpassen zodat je meer meloen proeft, b.v. 45ml wodka, 25ml Midori en 75-100ml ananassap. Maar dat maakt de cocktail wel zoeter.
Misschien moet ik binnenkort de Midori Sour eens gaan proberen. Dat is de bekendste cocktail die je met Midori kunt maken. Daarvoor vul je een hoog cocktalglas (highball) met ijsblokjes. Vervolgens giet je daarop: 30ml Midori, 30ml wodka, 15ml vers citroensap en 15ml vers limoensap (de laatste liefst door een fijn zeefje). Daar giet je voorzichtig wat bruiswater op zodat je een mooie groen laagje onderaan houdt. Garneer met een schijfje limoen en citroen.
Meer Midori?
Ben je benieuwd wat je verder allemaal nog met Midori kunt maken? Ik heb al een aantal cocktails met de meloenlikeur Midori gemaakt.
Geef een reactie