Pasta met gerookte zalm en geitenkaas. Dat is het resultaat van restverwerking. Een restje gerookte zalm en een stukje geitenkaas die overgebleven was van een mooi kaasplankje afgelopen weekend. Heb je weinig tijd en wil je snel een lekkere pasta op tafel zetten? Dan is dit een fantastische keuze!
Tip: vang bij afgieten van pasta altijd wat van het pastawater op om later eventueel bij de saus en pasta te doen. “Pastawater is een ingrediënt”, met dank aan Onno Kleyn voor de tip!
Ingrediënten (2 personen)
- 160-200gr pasta, bijvoorbeeld pappardelle of tagliatelle
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 50ml Noilly Prat (Franse vermouth) of witte wijn
- 100ml kookroom (crème fraiche mag ook)
- 100gr jonge (verse, zachte) geitenkaas, verbrokkeld of in kleine blokjes gesneden
- Zest en sap van een halve citroen
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: ¼ blokje kruidenbouillon
- 100gr gerookte zalm, in stukjes
- 1EL olijfolie
- Een paar takjes bieslook, fijngesneden
Bereiding
- Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar. Ik nam pappardelle No. 101 van De Cecco, die hoeft maar 5 minuten te koken. Of kies voor verse pasta. Met een beetje vaardigheid heb je dit gerecht dus al in 10 minuten op tafel!
- Fruit ondertussen het slalotje zachtjes in de olijfolie. Let op: de sjalotjes mogen niet bruinen, maar moeten zacht en glazig worden.
- Blus af met de vermouth en laat de vloeistof bijna verkoken.
- Giet de kookroom erbij en verwarm. Wil je het gerecht iets meer smaak geven, dan kun je een kwart blokje groentenbouillon door de kookroom brokkelen.
- Voeg de geitenkaas erbij en verwarm. Roer goed door en laat de kaas langzaam in de vloeistof smelten.
- Breng de saus op smaak met zout en peper, de citroenzest en een klein kneepje citroensap voor frisheid.
- Giet de pasta af en voeg de saus erbij. Roer door. Tip: vang bij afgieten van pasta altijd wat van het pastawater op om later eventueel bij de saus en pasta te doen. Pastawater bevat zetmeel van de pasta en die kan je saus verdikken, maar het water is ook goed te gebruiken om te dikke saus wat te verdunnen of te droge pasta weer smeuïg en sappig te maken. “Pastawater is een ingrediënt”, met dank aan Onno Kleyn voor de tip!
- Roer de helft van de zalm voorzichtig door de pasta en verdeel de pasta over voorverwarmde borden. Tip: borden kun je makkelijk voorverwarmen in de magnetron.
- Verdeel de rest van de zalm over de borden en garneer met wat bieslook.
Variatietips:
Wil je wat groenten door de pastaschotel? Denk dan eens aan spinazie, (zongedroogde of ovengegaarde) kerstomaatjes, courgettes of groene asperge(tips). Of je roert door de pasta met zalm en geitenkaas nog een eetlepel rode pesto. Een carbonara-variant met gerookte zalm kan ook, maar nu beginnen we af te dwalen.
Wijntip: kies voor een witte wijn met niet al te hoge zuurgraad en een lichte houtrijping (niet teveel). Bijvoorbeeld een chardonnay, een Soave of een Lugana.
Buon appetito!
Geef een reactie