pasta courgette pancetta

Geen tijd of zin in boodschappen en hoopvol in je koelkast de mogelijkheden bekijken; je kent dat vast wel. Soms is dat roeien met de riemen die je hebt, en soms levert dat de leukste vondsten op. Ik had nog verse tagliatelle liggen en wist dat er pancetta was. Pasta carbonara dus? Wel eieren, maar geen slagroom in huis (hoewel de Italianen voor het originele recept naast guanciale in plaats van pancetta niet eens slagroom maar gewoon pastakookwater gebruiken!). Maar ik wilde er wat groenten bij. Geen carbonara dus. Iets met tomaten? Maar die heerlijke tomatenpulp van Mutti gebruik ik al zo vaak. Ha! Tot mijn verbazing vond ik nog een courgette. Wat had ik daar deze week ook alweer mee willen doen…? 🤔

In elk geval leverde het een lekker gerecht op: ‘pasta con crema di zucchine e pancetta’. Pasta met courgette en pancetta. Het geheim zit in de saus: die maak je van gepureerde rauwe courgette, en dat levert dus een super gezonde en heel lekkere saus op! Italianen zweren bij dit soort gerechten trouwens bij ‘korte’ pasta, zoals rigatoni, trofie, farfalle, penne, orecchiette, paccheri of fusilli. Ik had gelukkig nog een pak ‘mezzi rigatoni no. 26’ liggen, dus de verse tagliatelle moest nog even wachten op een bestemming. De ‘crema di zucchine e pancetta’ pakte geweldig uit! “Un piatto di pasta molto facile, veloce, cremoso e delicioso”, zouden de Italianen zeggen. Makkelijk, licht, romig en heerlijk. Dus ik wil jullie het recept niet onthouden.

Ingrediënten (2 personen, hoofdgerecht)

  • 250gr korte pasta (b.v. rigatoni, trofie, farfalle, fusilli). NB Italianen gebruiken minder (80-100gr p.p.), omdat pasta bij hen een voorgerecht is)
  • 1 courgette
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100gr pancetta in reepjes (of baconreepjes)
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1TL gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1/4 blokje groentenbouillon
  • 25gr Parmezaanse kaas of pecorino, geraspt
  • 2 bosuien, in dunne ringetjes (optioneel)
  • Peper (zout is niet nodig)
  • Olijfolie

Bereiding

  • Snij de courgette in kleine blokjes. Zet de helft apart. Pureer de andere helft met de handmixer of in de blender, samen met 2EL olijfolie en de geraspte kaas. Let op: dit mengsel is nog te dik, maar er komt straks nog pastawater bij!
  • Fruit de ui zachtjes in olijfolie, ca. 5 minuten.
  • Zet ondertussen de pasta op en kook volgens voorschriften.
  • Doe de pancetta- of spekreepjes erbij en laat die  bruin worden.
  • Fruit dan de knoflook een minuut zachtjes mee.
  • Bak nu de courgetteblokjes twee minuten mee. Ondertussen is je pasta bijna gaar. Neem een paar eetlepels pastawater en doe dat samen met het kwart bouillonblokje bij de courgette. Laat nog twee minuten koken.
  • Giet voldoende pastawater (4-6EL) bij je gepureerde courgette met geraspte kaas zodat het een mooi sausje wordt. Giet dat bij de pancetta en courgetteblokjes. Roer goed door. Verwarm alles goed.
  • Giet de pasta af (hou altijd wat pastawater over voor het geval dat je saus te droog is!) en vermeng de saus erdoor. Ik deed er nog wat bosuiringetjes door, maar dat is optioneel.
  • Dien meteen op.

Wijntip: soepel rood (b.v. Dolcetto d’Alba) of vol wit (b.v. Gavi, Lugana, Vermentino di Sardegna of wijnen uit het gebied rond Napels van de druivenrassen fiano of falanghina).

Buon appetito!