
Pasta alla siciliana met ansjovis, rozijnen en pijnboompitjes (of in het Italiaans: pasta alla sicialiana con acciughe, uvetta e pinoli) is een traditioneel Siciliaans pastagerecht. Het was het resultaat van een restje ansjovis. Deze pasta is even simpel als lekker. De combinatie van de zoute ansjovis met de zoete rozijnen is een fantastische vondst! Kappertjes, geroosterde pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes (en desgewenswt wat taggische-olijfjes) maken het af. Vaak komt er ook nog wat pangrattato bij (geroosterd broodkruim), dat voegt ook nog wat krokants toe.
De combinatie van de zoute ansjovis met de zoete rozijnen is een fantastische vondst!
Ingrediënten (4 personen)
- 500gr pasta (spaghetti of linguine)
- 4-6 ansjovisjes uit blik
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1 chilipepertje, fijngesneden
- 1EL tomatenpuree
- 8 zongedroogde tomaten, in reepjes
- 40gr rozijnen
- 2EL kappertjes
- 30gr (of 4EL) pijnboompitten
- 2EL taggiassche-olijfjes (optioneel)
- Versgemalen peper (NB zout is door de ansjovis niet nodig!)
- Olijfolie naar smaak
- Evt.: pangrattato van oud brood (of panko) of geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding
- Rooster de pijnboompitjes en hak ze grof.
- Fruit de knoflook 2 minuten zachtjes in olijfolie. Voeg dan de ansjovis toe en druk die met een houten lepel kapot; je ‘smelt’ ze op die manier in de pan. Voeg de chilipeper toe en fruit alles nog een minuut mee.
- Kook ondertussen de pasta ‘al dente’/ gaar. Bewaar het pastawater! Dat gebruik je nog.
- Voeg de tomatenpuree toe aan de knoflook. ansjovis en pepertjes en bak even mee om te ontzuren. Voeg dan de tomatenreepjes toe aan het knoflook-ansjovis mengsel.
- Neem twee soeplepels water van de kokende pasta (het zetmeel geeft een lekkere volle saus) en voeg dat aan de saus toe. Laat in ca. 5 minuten wat indikken.
- Voeg tenslotte de rozijnen en kappertjes (en als je wilt ook de olijfjes) toe en laat alles nog 5 minuten indikken tot een mooie pastasaus. Voeg nog wat pastawater toe als de saus te dik is.
- Giet de pasta af en bewaar nog wat pastawater voor het geval de saus te dik is.
- Breng de saus op smaak met peper, voeg de gehakte pijnboompitten toe, en vermeng alles voorzichtig met de pasta.
- Dien op met pangrattato of eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas.
Buon appetito!
Wijntip: soepel sappig fruitig rood uit Sicilië, bijvoorbeeld van druivenras nero d’avola of een Etna Rosso.

[Eerder gepubliceerd op 4 juni 2022.]
Geef een reactie