penne met tomaat, paprika, ansjovis en pangrattato

Pasta à ‘La Cucina Povera’: met tomaat, paprika, ansjovis en pangrattato. Wat doe je als je bijna niets meer in huis hebt? Je gaat boodschappen doen of je kijkt wat er nog wèl in huis is. Bijna niets betekent in mijn geval dat ik altijd wel in huis heb: pasta, uien, knoflook, tomaten (vers en/of in blik, nu allebei), blikjes ansjovis. Ik vond ook nog een puntpaprika die tegen zijn levenseinde was, wat vergeten takjes basilicum en twee oude (bruine) boterhammen. Tijd voor wat improviseren en een pastagerecht in de goede traditie van ‘La Cucina Povera’, zoals de armeluis keuken in (Zuid-)Italië genoemd wordt, waar men met schaarse en goedkope ingrediënten toch nog een mooi rijk gerecht weet te maken; rijk qua smaak, niet qua dure ingrediënten! Maximaal genieten met weinig. Ook nu nog kenmerkt een goed Italiaans gerecht zich door kwaliteit en eenvoud, puur en intens.

‘La Cucina Povera’ is de armeluis keuken in (Zuid-)Italië, waar men met schaarse en goedkope ingrediënten toch nog een mooi rijk gerecht weet te maken; rijk qua smaak, niet qua dure ingrediënten! Maximaal genieten met weinig.

Ingrediënten (2 personen)

  • 160gr pasta (b.v. penne of casareccia)
  • Zout (alleen voor de pasta)
  • 3EL olijfolie
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
  • 1 (punt)paprika, in kleine blokjes
  • 6 ansjovis uit blik
  • 1 blik tomaten (in blokjes of met kerstomaatjes)
  • 100ml bouillon (van groentenbouillonblokje)
  • Versgemalen peper
  • Voor de pangrattato (garnering van broodkruim): 2EL olijfolie, 4EL broodkruim (liefst van oud brood zelf maken), 1 knoflookteentje in plakjes.
  • Optioneel: 10 kerstomaatjes + 1 gesnipperd knoflookteentje + 1EL olijfolie + zout & peper
  • Voor de garnering: wat blaadjes basilicumblaadjes, in reepjes gesneden of in stukjes gescheurd
ingrediënten la cucina povera
pangrattato Italië

La Cucina Povera
La Cucina Povera is overigens geen meditterraan dieet of duurzame ‘van-kop-tot-kont’- of ‘van-pit-tot-schil’-lifestyle, zoals veel trendy sites ons tegenwoordig willen wijsmaken. Het is geboren uit pure noodzaak omdat er geen geld was voor dure ingrediënten en omdat men kookte en at wat er lokaal en in het seizoen voorhanden was. Het ultieme voorbeeld van La Cucina Povera is wellicht ‘spaghetti aglio, olio e peperoncini’: spaghetti knoflook, olijfolie en een chilipepertje. Goed bereid, is het echt heerlijk.

Pangrattato
Pangrattato schijnt het goedkope alternatief voor dure Parmezaanse kaas te zijn die de armere zuidelingen gebruiken om ook iets over hun pasta te kunnen strooien. Het wordt gemaakt van oud brood; echt een voorbeeld van soberheid en van La Cucina Povera. Het is verrassend en lekker krokant op je pasta, dus vooral een keertje proberen!

Bereiding

  1. Begin met de pangrattato:
    Doe stukken oud brood (origineel ciabatta o.i.d., je kunt ook boerenbrood nemen, maar ik nam bruin brood dat ik nog over had, en dat steekt ook nog eens leuk af op je bord!) in een blender of keukenmachine of maal met een staafmixer. Verwarm daarna 2EL olijfolie en fruit de knoflookplakjes zachtjes. Het is de bedoeling dat de olie de smaak van de knoflook krijgt, maar daarna moet je de knoflookplakjes er weer uithalen. Nadat de knoflook verwijderd is, kun je de broodkruim goudbruin bakken in de knoflookolie. Laat uitlekken op keukenpapier en zet weg tot gebruik.
  2. Als je naast de tomaten in blik ook verse kerstomaatjes gebruikt, verwarm dan de oven voor op 180 graden. Sprenkel wat olijfolie over de tomaatjes en strooi er wat zout en het fijngehakte knoflookteentje over. Zet ca. 25 minuten in de oven zodat de tomaatjes zacht zijn en bijna openspringen.
  3. Fruit ui 5 minuten zachtjes. Fruit daarna de knoflook een minuut mee. Bak daarna de paprika een paar minuten mee. Schuif de groenten aan de kant en laat de ansjovis op de bodem ‘smelten’. Als de ansjovis helemaal gesmolten is, voeg dan het blik tomaten toe en evt. wat bouillon (max. 100ml). Laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper (NB zout is niet nodig omdat de ansjovis al zout is).
  4. Kook ondertussen de pasta al dente. Giet af (en bewaar een kopje pastawater om eventueel de saus nog wat dunner te maken als dat nodig is).
  5. Schep de saus door de pasta en schep op de borden. Garneer met basilicum en geef de pangrattato erbij.

Wijntip: bij zo’n ‘arm’ gerecht hoort natuurlijk gewoon een glaasje water. Wil je toch wijn? Kies dan voor een eenvoudige maar goede wijn uit Zuid-Italië van bijvoorbeeld de druivenrassen primitivo of malvasia nera. Maar een lekkere Chianti, Montepulciano d’Abruzze of sappige rosé kan ook.

Buon apppetito!