Bij ons stond een heerlijk Thais gerecht op tafel: (ผัดกระเพราไก่) of wel Pad Krapow Kai – roerbak met kip en Thaise basilicum. ‘Pad’ betekent roerbak in het Thais; ‘krapow’ of ‘krapao’ is Thaise (heilige) basilicum en ‘gai’ of ‘kai’ is kip. Een roerbakschotel met Thaise basilicum en kip dus. We deden nog wat rode puntpaprika en shiitake bij de roerbak en serveerden de Pad Krapow Gai met limoenpartjes en rode rijst. De rode rijst kookten we in kokosmelk met citroengras en kaffirblaadjes. Heerlijk Thais smullen!
Dus als je bij de toko een bosje Thaise basilicum tegenkomt, gewoon lekker gebruiken! Het is echt heerlijk en maakt dit gerecht zo speciaal.
Thaise basilicum
Die krapow (Thaise basilicum) smaakt heel anders dan de ons bekende basilicum. De blaadjes zijn puntiger en steviger en de smaak is meer anijsachtig. Bij diverse toko’s kun je het ongetwijfeld kopen, maar ik kocht mijn Thaise basilicum gewoon bij de Appie.
Hoewel je overal leest dat Thaise basilicum sterk van smaak is en je er maar weinig van nodig hebt, gebruikte ik voor mijn gerecht voor twee personen de blaadjes van een heel bakje (van 15gr) die ik bij de Appie had gekocht. Misschien geen hele bos, maar een prima hoeveelheid voor dit gerecht. Het had wat mij betreft zelfs nog wel wat meer gemogen, dus als je bij de toko een bosje Thaise basilicum tegenkomt, gewoon lekker gebruiken! Het is echt heerlijk en maakt dit gerecht zo speciaal.
Je kunt de Thaise basilicum gebruiken in Thaise roerbakschotels zoals deze pad krapow gai, in Thaise rode of groene curry’s of in soepen zoals de tom kha kai. Het is het beste om de blaadjes vlak voor het opdienen toe te voegen en 10-15 seconden even omroeren in je wokschotel op soep. Zo blijven ze op hun mooist.
Ingrediënten (2 personen)
- 200gr kipfilet of kalkoenfilet, in reepjes
- 1 rode ui, in partjes
- 2 knoflookteentjes, grof gesnipperd
- 2cm verse gember, geraspt
- 1-3 rode chilipepertjes naar keuze (b.v. cayenne of rawit), in fijne reepjes
- 1 rode (puntpaprika), in reepjes
- 100gr paddenstoelen, b.v. shiitake of oesterzwammen, in reepjes
- Zout waarschijnlijk niet nodig vanwege de vissaus en sojasaus)
- Olie om in te wokken
- Een bosje Thaise basilicum
- Garnering: bosuitjes in ringetjes en limoenpartjes
Voor de saus:
- 2TL vissaus of oestersaus
- 2EL limoensap
- 2EL sojasaus
- 2TL donkerbruine basterdsuiker
- 1TL galangapoeder (laos)
Voor de rode rijst:
- 150gr rode rijst (volkoren)
- 1 blik kokosmelk
- Een gekneusde stengel citroengras
- 2 (verse of gedroogde) kaffir-limoenblaadjes (of vervang door wat limoenzest)
Bereiding
- Kook de rijst gaar (bij mijn rijst was dat 45 minuten) in kokosmelk met water, zout, de gekneusde citroengrasstengel en de kaffirblaadjes.
- Vermeng de ingrediënten voor de saus.
- Wok de kipreepjes op hoog vuur 2 minuten in olie. Haal uit de wok/pan.
- Fruit de ui 3 minuten zachtjes. Voeg dan gember , chilipeper en knoflook toe. Fruit een minuut mee.
- Voeg paprika toe. Wok twee minuten op hoog vuur mee.
- Voeg paddenstoelen toe en wok nog 1-2 minuten mee.
- Voeg de saus toe en voeg de kipreepjes weer toe en laat alles in twee minuten goed warm worden. Breng op smaak met zout (indien nodig).
NB Wat de hoeveelheid saus betreft: in Azië kennen ze saus bij rijst niet in de hoeveelheden die wij gewend zijn! Saus is net voldoende om aan het vlees en de groenten te kleven, maar is niet bedoeld om je rijst mee te overspoelen. Wil je toch meer ‘saus’, voeg dan wat water toe, maar realiseer je dat de intense smaken daardoor letterlijk wat verwateren. - Leg alle basilicumblaadjes (in z’n geheel, ze hoeven niet gescheurd op in reepjes gesneden te worden!) op je roerbakschotel en roer ze door de kip met groenten en saus. Na 10-15 seconden is het genoeg!
- Verwijder de stengel citroengras en de kaffirblaadjes uit de rijst en giet de rijst af. Serveer de rijst bij de kip met Thaise basilicum. Garneer met bosuitjes, en geef er wat limoenpartjes bij.
Eet smakelijk!
Geef een reactie