Howdy, y’all! Gisteren maakte ik Texas Roadhouse Grilled Shrimp met Cowboy Caviar. Vandaag hebben we bij een restje van de Cowboy Caviar een originele Texas Roadhouse Steak gegeten. Die steak Texas-stijl maakten we met – hoe kan het ook anders – een heerlijke Texas Roadhouse Steak Rub. Het recept voor deze steak-‘rub’ komt van dezelfde Amerikaanse restaurantketen als de gegrilde gamba’s, namelijk Texas Restaurant. Kennelijk is de samenstelling van veel van hun specerijenmixen bekend. Amerikanen maken ze dus graag na en noemen dat dan ‘copycat’. Hier dus het copycat-recept voor de originele Texas Roadhouse Steak Rub. Wederom erg lekker. So, dig in and enjoy!
Ingrediënten (2 personen)
- 2 steaks. B.v. ribeye. entrecôte (in de VS ook bekend als New York Strip Steak of Delmonico steak), filet mignon / ossenhaas, T-bone of de Porterhouse (de grote broer van de T-Bone) etc., maar biefstuk kan ook. Ik nam één grote redelijk dikke entrecôte en ga daar bij de bereidingstijd ook vanuit.
- Wat olie voor het grillen/bakken
En voor de Texas Roadhouse Steak Rub:
- ½TL knoflookpoeder
- ½TL paprikapoeder
- ½TL chilipoeder
- ¼TL uienpoeder
- ¼TL kurkuma
- ¼TL maïzena
- 2TL donkerbruine suiker
- 2TL zout (lijkt mij nogal veel, maar Amerikanen zeggen dat het vlees er malser van wordt; ik heb veel minder gebruikt, namelijk een halve theelepel!)
- 1TL versgemalen peper
Bereiding
- Wrijf de steaks goed in met de ‘rub’ en laat ze drie kwartier rusten, waarvan een half uur buiten de koeling om het vlees op kamertemperatuur te brengen.
- Verwarm je gril of grilpan. Doe er olie op (met kwastje of oliespray).
- Gril de steaks afhankelijk van je voorkeur. Ik deed ze vier minuten op de ene en drie minuten op de andere kant.
- Laat de steaks minstens 5 minuten rusten.
- Serveer bijvoorbeeld met maïssalade, de Cowboy Caviar die ik gisteren maakte, en lekkere frietjes.
Wijntip: kies een lekkere Californische wijn van bijvoorbeeld druivenrassen zinfandel, cabernet sauvignon of merlot. Of kies een andere stevige rode wijn uit bijvoorbeeld Chili (carmenère, cabernet), Argentinië (malbec), Zuid-Afrika (shiraz, blend cabernet/merlot), Australië (shiraz, cabernet), Italië (primitivo = zinfandel, of een mooie Brunello di Montalcino), Frankrijk (b.v. uit de Languedoc van grenache, syrah, mourvèdre e.a.), Spanje (b.v. Rioja crianza of reserva) of Portugal (b.v. uit de Douro of Alentejo). Wij kozen voor de 2019 Douro reserva, port barrel aged, van Feuerheerd’s. Van de familie Van Zeller. De familie Van Zeller is een bekende familie in het Port gebied en eigenaar van diverse gerenommeerde Port huizen, zoals o.a. Feuerheerd’s en Quinta de Roriz. Ze zijn al sinds de 17e eeuw actief in de port- en wijnhandel en de broers Fernando en Álvaro Van Zeller is inmiddels 14e generatie. Deze wijn is een blend van touriga nacional, touriga franca en tinta roriz druiven. Deze Douro reserva rijpte 12 maanden in oude Portvaten. Milde zuren. Donker fruit en kruidigheid. Fluweelzachte tannines die nog zachter worden in combinatie met de Texas steak. Fijne combi.
Geef een reactie