okra met tomaat

Een bezoekje aan de Haagse markt leverde mij een zak vol mooie okra’s op. Ik wokte ze met ui, knoflook en verse tomaat. Altijd heerlijk! Wat spiezen in cajun-stijl en een heerlijke chipotle-mayonaise erbij en klaar! Nog koolhydraatarm en supergezond ook.

Okra wordt slijmerig als je de in stukjes gesneden groente kookt. Vergelijkbaar met de bindkracht van gelatine. Dat slijmerige van okra kun je in gerechten ook prima als bindmiddel gebruiken.

Ingrediënten (2 personen)

  • 200gr okra (ca. 12 stuks) (te koop op de markt, in toko’s of Turkse supermarkt), gewassen en in stukken van ca. 1cm
  • 8 middelgrote tomaten, ontveld en in kwarten (of 3 grote, in stukken)
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1 knoflookteen, fijngesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 100ml groentenbouillon (wat bouillonblokje)
  • Een kneepje citroensap
  • Zout en versgemalen peper
  • Een scheutje Tabasco, naar eigen smaak (optioneel)

Voor de kipspiezen:

  • 1 kipfilet
  • Mix voor zelfgemaakte cajunkruiden van: een gesnipperd knoflookteentje, 1TL uienpoeder (of een fijngemalen sjalotje), 1TL cayennepeper of gedroogde chilivlokken, 1TL paprikapoeder, 1TL gedroogde oregano, 1TL gedroogde tijm en zout en versgemalen peper. Voor dan 1EL olijfolie toe voor een marinade.

Voor de beefspiezen:

  • 1 biefstuk
  • Voor de marinade: mix in de blender een knoflookteentje, een sjalotje, 1EL bourbon/whiskey, 1EL donkerbruine basterdsuiker, 1 chilipepertje, zout, versgemalen peper en 1EL olijfolie.

Voor de chipotle-mayonaise:

  • 4EL mayonaise
  • ½ à 1EL diced chipotle peppers (naar smaak qua pittigheid) (in de supermarkt of toko te koop; chipotle-pepers zijn gerookte jalapeñopepers die als gedroogde specerijen of als gehakte en met olie, azijn en kruiden aangemaakte pepers te koop zijn)
  • Een beetje citroensap
okra met ui knoflook en tomaat

Okra
Okra vindt je in (sub)tropische landen. De frisgroene groente wordt rauw in salades gegeten, gepaneerd en gefrituurd (VS), in soepen (gumbo in zuidelijke VS in de Creoolse keuken of jambo op de Nederlandse Antillen) of in combinatie met andere groenten, zoals maïs, tomaten, paprika en limabonen.

Okra wordt slijmerig als je de in stukjes gesneden groente kookt. Vergelijkbaar met de bindkracht van gelatine. Dat slijmerige van okra kun je in gerechten ook prima als bindmiddel gebruiken. Het zuur van verse tomaten breekt het slijmerige een beetje af. Okra’s en verse tomaten zijn mede daardoor een goede combi in zowel de Creoolse en cajun-keuken als de Surinaamse. En okra’s zijn supergezond, hebben weinig calorieën en zijn koolhydraatarm.

Bereiding:

  1. Roer de chipotle-pepers en citroensap door de mayonaise. Zet in de koeling apart tot gebruik.
  2. Snij kipfilet en biefstuk in blokjes van ca. 2cm.
  3. Maak de marinade voor de kip en biefstuk en vermeng de cajunmarinade met de kippenblokjes en de bourbon-whiskey-marinade met de beefblokjes.
  4. Rijg de kip- en beefblokjes aan houten spiezen. Laat de marinade een half uurtje intrekken.
    Tip: als je de spiezen op de BBQ gooit, week de houten spiezen dan eerst een half uur in water zodat ze niet verbranden. Als je de spiezen op de grilplaat (zoals ik deed) of in de pan bakt, dan hoeft dat niet.
  5. Wok de ui een paar minuten. Doe dan de knoflook bij en fruit een minuut mee. Voeg de okra toe en bak twee minuten. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en fruit een minuut mee. Voeg de blokjes verse tomaat en de bouillon toe en laat een paar minuten koken. Het water moet bijna helemaal verkookt zijn zodat je een mooi tomatensausje bij de okra krijgt. Voeg op het einde citroensap en Tabasco toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Bak ondertussen de spiezen in 6-8 minuten mooi gaar.
  7. Serveren: schep de groenten op de borden, leg de spiezen erbij en geef de chipotle-mayonaise bij de spiezen.

Tip: je kunt de okra met tomaat ook heerlijk bij (zilvervlies)rijst eten.

Wijn: kies voor een sappige zachte rode wijn met niet al teveel tannines. Geen zin in rood? Kies dan een soepele fruitige rosé. Ik koos voor rood uit Puglia: de Salento Rosso, primitivo ”Cubardi” van Schola Sarmenti. Een sappige fluweelzachte primitivo van 65-jaar oude stokken. De wijn heeft 6 maanden houtrijping op grote vaten van Frans eiken gehad en daarna nog 8 maanden flesrijping. [€12,95 bij Henri Bloem]

Eet smakelijk!

biefstuk met whiskey
okra met tomaat en cajunspiezen