Peruaanse Chilcano de pisco

Deze Peruaanse cocktail met pisco werd me afgelopen weekend bij een slijter aangeraden door een Peruaanse die ook op zoek was naar een pisco. De bekendste cocktail met pisco is ongetwijfeld de Pisco Sour. Maar de gedachte aan de Chilcano gaf de Peruaanse pretoogjes. Ik vroeg naar de verhouding van pisco en ginger ale. “Als je een goed gesprek wilt,” vertrouwde ze me toe, “dan matig met de pisco. But if you wanna dance…” Nou ja, de boodschap was duidelijk. Of, zoals Nico Vera van de site Pisco Trail zegt: “

Ik heb het netjes gehouden met een verhouding van 1:3. Al met al met het limoensap en de drupjes Angostura bitter toch best een verfrissende , maar ook straffe cocktail. Ik probeerde eerst 1:2, maar vond uitreindelijk de verhouding van 50ml pisco en 150ml ginger ale aangenamer. Misschien even wennen. Sommigen doen daarom wellicht ook 12.5ml suikersiroop toe. Dat ga ik binnenkort ook nog eens proberen. Anyway. Even de zomer in huis gehaald, want ik was nu toch wel benieuwd naar deze Peruaanse cocktail. Nou alleen nog wat zon en een leuke danspartner… J

“Als je een goed gesprek wilt,” vertrouwde ze me toe, “dan matig met de pisco. But if you wanna dance…”

Ingrediënten

  • IJsblokjes
  • 50ml Peruaanse pisco
  • 7ml versgeperst limoensap
  • Optioneel: 12,5ml suikersiroop (heb ik niet gedaan)
  • 2-3 druppels Angostura Bitters
  • 150ml ginger ale (ik vond de verhouding van 1:3 aangenamer, maar als je van een straffe cocktail houdt, doe dan 100ml)
  • Garnering: 2 limoenschijfjes of limoenzest

Bereiding

Een Chilcano maak je makkelijk door alle ingrediënten één voor één in je glas te gieten.

  1. Doe ijsblokjes in je glas, bij voorkeur een hoog cocktailglas zoals een highball- of longdrinkglas..
  2. Giet alle overige ingrediënten één voor één in je cocktailglas en roer (‘stir’) heel voorzichtig een keer om.
  3. Garneer met een limoenschijfje in het glas en eentje op de rand van het glas.

Wijndistillaat pisco
Onbekend met pisco? Lees er alles over in mijn kleine gids over Peruaanse en Chileense pisco.

¡Salud! Cheers!