champagne

Nederland ontdekt gelukkig langzaamaan meer en meer de champagne. Een groei van 7,7% in volume en +11% in waarde maakt dat ons kleine landje inmiddels toch het 11e exportland is! Ik zeg: santé!

Superidee van het Bureau du Champagne Benelux om de jaarlijkse cijfers te presenteren bij “In de keuken van Floris” in Rotterdam. Zes vegetarische topgerechtjes en bijpassende champagnes van patron cuisinier Floris Versluijs en zijn team laten de diversiteit van champagne aan tafel zien.

Champagne bij de maaltijd
De hele maaltijd met champagne combineren…? Waarom niet!? Champagne is zo veelzijdig dat er altijd wel een wijn past; van 2007 Delamotte blanc de blancs, brut blanc de noirs “Sabine” van Godmé en brut nature rosé de saignée van Bourgeois-Diaz tot brut Anthime Héritage “Cuvée 300” van Domaine Collet, 2008 Philipponnat grand blanc extra brut en als klapper op de vuurpijl de vijftien jaar gerijpte 2000 “Clos des Goisses” brut L.V. van Philipponnat. En als afsluiter de Carte blanche demi-sec van Louis Roederer. Dat zouden meer mensen moeten doen. Ik ben voor!

champagnemenu
champagnemenu
champagnemenu
champagnemenu

Bubbelbrunch
Floris toont zich in elk geval een echte champagnefan en -kenner. Niet voor niets organiseert hij ook tweemaal per jaar een ‘bubbelbrunch’ met telkens nieuwe champagnemakers (allemaal eigen ontdekkingen). Ik heb echt genoten van zijn vegetarische creaties èn de bijpassende champagnes!

In de keuken van Floris
In de keuken van Floris
In de keuken van Floris