Ik hoorde ineens een Franstalig liedje van Stromae. Het liedje heet ‘Moules frites’ en vertelt over ene Paolo. “Paulo aime les moules frites, sans frites et sans mayo’ | Yo yo yo, yo yo yo | Yo yo yo, yo yo,” zingt Stromae. Stromae, de artiestennaam van de Belgisch-Rwandese singer-songwriter Paul Van Haver, is bekend van het nummer ‘Alors On Danse’ uit 2009. Maar dit nummer over mosselen is ook erg leuk. Paolo houdt dus van mosselen met frietjes, zonder friet en zonder mayo. En ineens kreeg ik door dat liedje zin in … jawel, mosselen.
Gelukkig is het mosselseizoen weer gestart, dus at ik mijn eerste mosselen van het seizoen. Mosselen, mèt frietjes en mèt mayo. Moules-frites zoals de Fransen en Belgen zeggen (of ‘moules marinières’). De eerste mosselen van dit seizoen. Heerlijk! Altijd een feestje, zo’n mosselpannetje. En helemaal lekker met een lekkere frisse zomerse witte wijn.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kilo mosselen, schoongemaakt
- 200gr Mosselgroenten of grof gesneden boeren-soepgroenten
- Een klein glaasje Noilly Prat (ca. 100ml) + 100ml water
- versgemalen peper
Erbij: sla met tomaatjes, homemade frietjes, mayonaise en twee sausjes voor bij de mosselen (knoflooksaus en homemade cocktailsaus).
Bereiding
- Maak de mosselen schoon onder stromend water en verwijder eventuele ‘mosselbaardjes’. Check ze goed en gooi kapotte mosselen of mosselen die open blijven staan weg! Tik er bij twijfel even op; blijven ze open dan weggooien. Neem geen risico met bedorven mosselen!
- Doe de Noilly Prat vermouth (of witte wijn) met wat water in een grote (mossel)pan en doe de groenten erbij. Breng aan de kook.
- Doe de mosselen erbij, schep even voorzichtig om en kook met het deksel op de pan ca. 4 minuten. Een deel van de mosselen zal nu al open zijn.
- Schep nog een keer voorzichtig om en laat nog 1-2 minuten met de deksel erop zachtjes koken. Kijk of alle mosselen geopend zijn. Let erop dat je de mosselen niet te lang kookt! Ze moeten sappig blijven. Zodra alle mosselen open zijn (meestal na ca. 5 minuten) zijn ze goed.
- Zout is niet nodig. De mosselen zijn van zichzelf al ziltig. Bestrooi op het einde met versgemalen peper.
- Serveer als alle mosselen geopend zijn. Geef er een schaal (of het diepe deksel van een speciale mosselpan) bij om de lege mosselen in weg te gooien. Ik serveerde de mosselen dit keer op een groot diep bakblik, samen met de frietjes, de mayo en de sausjes. Zet de schaal gewoon tussen jullie in en peuzelen maar!
- Geef er frietjes met mayo of stokbrood met kruidenboter en een frisse sla bij. Sausjes? Ja! Ik vind dat lekker, maar er zijn ook hele volksstammen die de mosselen (of mossels zoals ze in Zeeland worden genoemd) liever puur eten. Doe gewoon wat je zelf het lekkerste vindt.
Cocktailsausje: een cocktailsausje snel zelf maken, is heel makkelijk. Neem 3EL mayonaise, 1 ½ EL ketchup, een scheutje citroensap en een scheutje whisky of bourbon whiskey, een paar druppeltjes (groene) Tabasco en zout en peper en roer dat door elkaar.
Wijntip: Kies voor een frisse witte wijn. Daarvan heb je er heel veel. Lekker is een grüner veltliner uit Oostenrijk, een pinot blanc of droge muscat uit de Elzas, een Muscadet uit de Loire, een Picpoul de Pinet uit Zuid-Frankrijk, een Duitse riesling, een Gavi uit Noord-Italië. Ik koos voor de 2019 Rías Baixas, albariño, Paco & Lola. Betrouwbare albariño uit Rías Baixas. Frisse knisperende stijl. Zuiver. Citrus. Groene appel. Frisse zuren. Voldoende body. Klein aangenaam bittertje. Heerlijke zomerwijn. Maar ook lekker bij de eerste mosselen van het seizoen.
Geef een reactie