Het is weer volop mosselseizoen, dus tijd voor een simpel en lekker mosselgerecht. M’n eerste hangcultuurmosselen van het seizoen. Heerlijk! Ik had nog een halve venkelknol over, dus de combinatie was gauw gemaakt. Combineert prima met de Franse vermouth Nouilly Prat. Heb je die niet, neem dan een glaasje witte wijn.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 kilo mosselen, schoongemaakt
- Een halve venkelknol, in kleine blokjes (‘brunoise’)
- Een uitje, fijngesnipperd
- Een knoflookteentje, fijngesnipperd
- 25 gr boter
- Een klein glaasje Noilly Prat (ca. 100ml)
- versgemalen peper
- Stokbrood of (oven)frites, kruidenboter, sausjes en een frisse salade erbij naar wens.
Bereiding
- Maak de mosselen schoon onder stromend water en verwijder eventuele ‘mosselbaardjes’. Check ze goed en gooi kapotte mosselen of mosselen die open blijven staan weg! Tik er bij twijfel even op; blijven ze open dan weggooien. Neem geen risico met bedorven mosselen!
- Fruit de ui en knoflook even aan.
- Fruit de venkelblokjes 1-2 minuten mee.
- Blus af met Noilly Prat vermouth (of witte wijn).
- Doe de mosselen erbij, schep even voorzichtig om en kook met het deksel op de pan ca. 4 minuten.
- Schep voorzichtig om en laat nog 1-3 minuten met de deksel erop zachtjes koken. Kijk of alle mosselen geopend zijn. Let erop dat je de mosselen niet te lang kookt! Ze moeten sappig blijven. Zodra alle mosselen open zijn (meestal na ca. 5-8 minuten) zijn ze goed.
- Zout is niet nodig. De mosselen zijn van zichzelf al ziltig. Bestrooi op het einde met versgemalen peper.
- Serveer als alle mosselen geopend zijn. Geef er een schaal (of het diepe deksel van een speciale mosselpan) bij om de lege mosselen in weg te gooien.
Wijntip
Door de venkel past een frisse witte wijn het beste bij dit gerecht. Denk aan Grüner Veltliner uit Oostenrijk of Italiaanse Arneis of Verdicchio dei Castelli di Jesi. Ik koos voor een Portugese wijn, de Lusitano Seleção branco van Ervideira uit de Alentejo. Natuurlijk zoals we van veel Portugese wijnen zijn gewend, als lekkere blend van inheemse druivenrassen. In dit geval van antão vaz, roupeiro en arinto. Sappige milddroge fruitige wijn. Lekker buiten smullen op ons terras.
Meer info
Meer over mosselen leren? Kijk op www.mosselen.nl.
Geniet!
Geef een reactie