ero2 Tonic met Hooghoudt Zero Zero 24

Zo aan het einde van Dry January houdt ik me wat meer bezig met het fenomeen alcoholvrij en mocktails (0%-cocktails). Ik heb afgelopen weken een aantal mocktails uitgeprobeerd en vandaag is het tijd voor alcoholvrij alternatief voor de Gin & Tonic op Mocktail Monday: Zero2 Tonic met Hooghoudt Zero Zero 24. Niet met gin, ook niet met alcoholvrije ‘gin’, maar met een 0%-alternatief van de Groningse distilleerderij en jeneverspecialist Hooghoudt.

De algehele indruk van de Perfect Serve met Zero Zero 24 is: fris met een bittertje en een lekkere zomerse dorstlesser.

Ode
Hooghoudt Zero Zero 24 is een ode aan de Rijke Jenever No. 24, die ooit ontworpen is door de 2e generatie Hooghoudt, zo lees ik in de informatie over Zero Zero 24. Zero Zero 24 is vooral gemaakt om te drinken “met een bruisende partner. Denk aan bruisend water of tonic.” Het hart van de smaken wordt gevormd door jeneverbes, net als bij jenever en gin, maar ook door lavendel, aangevuld met een vleugje vlierbloesem. De smaakkaart van Zero Zero 24 laat verder zien dat de intensiteit van de jeneverbes 3 van 5 is, citrus komt op 2, evenals frisse kruiden. Een klein bittertje en een intensiteit van 5/5 van florale tonen.

Smaak
De proefnotitie van Hooghoudt zelf luidt als volgt:
Geur: fris bloemige geur van lavendel met een citrustoon, aantrekkelijke jeneverbesgeur die zorgt voor een friskruidige toon. Heerlijke lente-/zomergeur.
Smaak: frisse smaak, de bittertjes van de tonic worden mooi in balans gebracht door de bloemige- en kruidige smaak van de Zero Zero. Sappig en dorstlessend van hoge kwaliteit. Het vakantiegevoel in je glas!

Ik proef het zelf maar eens. Eerst puur. In de neus valt in eerste instantie de jeneverbes op. Daarna wat zoete en florale tonen, maar ook citrus. In de smaak mis je in eerste instantie de alcohol, maar dat is niet zo gek, want je gaat toch uit van jenever of gin. En deze Zero Zero 24 is natuurlijk ook helemaal niet bedoeld om puur te drinken, maar om er een 0%-mixdrank mee te maken. Dus wat ik doe is helemaal niet eerlijk. Maar toch, ik wil ‘m eerst puur proeven. Wat vooral opvalt is de pittigheid in de mond, bijna zoals het scherpe van verse gember. Een drank met bite dus, ter compensatie van de pit van alcohol van sterke drank. Bloemig-kruidig vind ik Zero Zero 24 wel, fris en bitter wat minder, althans puur.

Perfect Serve Zero2 Tonic

Perfect Serve
En dan met tonic, als mixdrankje. De Perfect Serve van Hooghoudt heb ik gevolgd. Die is: 50ml Zero Zero 24 en het sap van een kwart grapefruit (ik nam een roze grapefruit) in een longdrinkglas (highball) met ijslokjes gieten. Dan opvullen met 150ml tonic (ik koos voor Fever-Tree mediterranean) en garneren met een half schijfje grapefruit. Ik deed er een milieuvriendelijk herbruikbaar bamboerietje bij.
Tip: giet het uitgeperste grapefruitsap door een fijn zeefje in het glas, dan heb je helder sap zonder vezeltjes.

Het oordeel. Je krijgt een mooi vrolijk lichtroze drankje (als je tenminste zoals ik roze grapefruit neemt). In de smaak valt in eerste instantie weer de jeneverbes op, snel gevolgd door de fruitigheid van de grapefruitsap en het bittertje van de grapefruit en de tonic. Op de achtergrond de florale tonen, maar ook ineens de lavendel van de Zero Zero 24. Aan het einde weer wat jeneverbes. Toch wat gelaagdheid in je mocktail dus dankzij de Zero Zero 24! Of de Zero Zero 24 een echt alternatief is voor gin, jenever of wodka in je mixdrankje? Misschien niet helemaal. Maar het is zeker een aangenaam 0%-mixalternatief als je even geen alcohol wilt of mag. De algehele indruk van de Perfect Serve is: fris met een bittertje en een lekkere zomerse dorstlesser. Missie geslaagd dus. Binnenkort de Zero Zero 24 nog maar eens met andere combinaties uitproberen.

[Verantwoording: de fles Hooghoudt Zero Zero 24 werd mij ter beschikking gesteld door Hooghoudt. De mening in deze post is verder onafhankelijk tot stand gekomen en vertegenwoordigt mijn eigen mening.]