Mandarijn-rozemarijn sparkler

In januari begin je weer van voorafaan met goede voornemens. Normaal ben ik er niet zo van, maar dit jaar heb ik me voorgenomen om af en toe een dagje zonder vlees te doen, èn afwisselen met alcoholvrij. Als cocktailgek heb ik me de afgelopen weken behoorlijk uitgeleefd op wintercocktails en cocktails met mezcal. Nu Dry January bijna afgelopen is, stort ik me ineens op de alcoholvrij en mocktails. Mocktails zijn cocktails zonder alcohol. Gisteren maakte ik de Sunny Cranberry Ginger Mocktail. Vandaag week een nieuwe mocktail: Mandarijn-rozemarijn sparkler met homemade rozemarijnsiroop.

Een goede mocktail is uiteraard alcoholvrij. Maar alleen met wat sap, ijsblokjes en een schijfje citroen ben je er niet. Net als met een cocktail, ben je op zoek naar spannende smaaksensaties.

ingrediënten rozemarijnsiroop

Rozemarijnsiroop

Een goede mocktail is uiteraard alcoholvrij. Maar alleen met wat sap, ijsblokjes en een schijfje citroen ben je er niet. Net als met een cocktail, ben je op zoek naar spannende smaaksensaties. Giet je mocktail in een mooi glas en garneer die vervolgens net als een cocktail. Want een mocktail hoeft echt niet saai te zijn!
Omdat dat best een zoektocht is naar een nieuwe smaakbalans en smaaksensatie zonder alcohol, ga ik me daar de komende tijd wat meer in verdiepen. Je moet er dus ook wat meer moeite voor doen om met iets lekkers en bijzonders te komen, dat doe ik ook met mijn cocktails.
Vandaag was rozemarijn mijn uitgangspunt. Ik maakte ’s ochtends eerst zelf een lekkere rozemarijnsiroop (dat is veel makkelijker dan je denkt!) en maakte daar vervolgens ’s middags een heerlijke bruisende mandarijnencocktail mee. Zo gedaan, en het resultaat mag er zijn! Fruitig (mandarijnensap), kruidig (rozemarijn), zoet (suiker, vanille en kaneel) èn friszuur (citroensap): wat wil je nog meer!?

Ingrediënten (1 cocktail + extra rozemarijnsiroop)

Voor de rozemarijnsiroop:

  • 250gr kristalsuiker
  • 250ml water
  • 2-3 takjes rozemarijn (afhankelijk van grootte van de takjes)
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • Sap van een citroen

Voor 1 cocktail:

  • Sap van 3 mandarijnen
  • 15ml rozemarijnsiroop
  • Bruiswater
  • IJsblokjes
  • Garnering: een takje rozemarijn en een schijfje mandarijn (optioneel: schijfje gedroogde mandarijn)

Bereiding

Maak eerst de rozemarijnsiroop:

  • Verwarm voor de siroop in een steelpannetje: 250ml water met 250gr suiker, 2-3 takjes rozemarijn, een vanillestokje en een kaneelstokje. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten inkoken tot een siroop. Zet de warmtebron uit, voeg het sap van 1 citroen toe en laat nog minimaal 2 uur trekken en afkoelen. Verwijder de kruiden en schenk in flesjes en bewaar koel.
  • Tip: wil je liever geen suiker, dan kun je de suiker vervangen door 250ml milde honing.

Maak de cocktail als de siroop is afgekoeld:

  • Giet 15ml rozemarijnsiroop en het versgeperste mandarijnensap in een cocktailglas (tumbler of highball) met ijsblokjes. Vul op met bruiswater. Garneer met een schijfje mandarijn en een takje rozemarijn. Optioneel: droog schijfjes mandarijn in de oven (ca. 2,5 à 3 uur op 100graden) en steek er een takje rozemarijn door.

Geniet!