Luchtige Turkse yoghurt-citroencake

Ik maakte vandaag mijn eerdere recept voor tomatenbulgur met tomaat, paprika en feta, een Turksgetint gerecht. Daarbij zocht ik een lekker Turks dessert met yoghurt en vond de ‘yoğurtlu limonlu kek’, een luchtige Turkse yoghurt-citroen cake. Maar, zoals wel vaker met Turkse en Griekse gerechten, bestaat er ook een Griekse variant van deze luchtige cake: de yiaourtopita. In feite heel vergelijkbare cakes, en ik ga er hier zeker niet over welk land de cake heeft uitgevonden. Maar lekker en luchtig zijn ze allebei. En het mooie is: supersimpel om te maken. Korte voorbereiding en daarna doet de oven het werk. Dus of je nou de Turkse ‘yoğurtlu limonlu kek’ of de Griekse ‘yiaourtopita’ noemt, gewoon lekker uitproberen en van genieten! Ik ga hier uit van de luchtige Turkse yoghurt-citroen cake en heb dus ook Turkse yoghurt gebruikt.

Ingrediënten luchtige Turkse yoghurt-citroencake
Puzzelen met de juiste bakverhoudingen

De juiste bakverhoudingen
Ik ben trouwens niet zo van het bakken. Heel Holland Bakt? Nou, ik niet. Ik ben ook geen zoetekauw en bakken is meestal niet mijn ding. Voor de luchtige Turkse yoghurt-citroencake heb ik heel veel verschillende recepten gevonden, Nederlandse, Engels-Amerikaanse (met die vreselijke cups als maatvoering, maar goed) en zelfs Duitse. Iedereen zegt altijd: bij het bakken zijn de juiste verhoudingen heel belangrijk. Oké. Maar dan kijk je naar die recepten en dan zie je op 3 of 4 eieren alles van 180-400gr suiker, 150-300ml yoghurt, 210-400gr bloem en 50-225ml olie! En per recept zijn de verhoudingen ook absoluut niet vergelijkbaar! Voor mij als baknitwit heel lastig te begrijpen. Hoezo bij bakken is de juiste verhouding belangrijk!? Nou ja, ik heb zoals gewoonlijk toch weer eens mijn eigen plan getrokken, en dat viel gelukkig zo goed uit dat ik het recept durf te delen! Alleen werd mijn cake veel sneller bruin dan in alle recepten (vaak zie je 50-60 minuten op 180 graden; bij mij werd het al bruin na zo’n 20 minuten). Zal van de oven afhangen en waar in de oven je bakt. Hou dus de tijd zelf even in de gaten, of gebruik je eigen ervaring hierbij!

En nog een tip om de cake extra luchtig te maken: splits van tevoren de eieren en klop het eiwit stijf en spatel het er aan het einde voorzichtig onder.

Ingrediënten

  • 3 eieren (eierdooiers en eiwit gesplitst!)
  • 250 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250ml Turkse of Griekse yoghurt (liefst 5% of 10% vet; ik koos Turkse)
  • 150ml zonnebloemolie (ik heb olie gebruikt)
  • 300 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • Schil/zest van 1 citroen (biogische citroen of goed schoongeboend)
  • Optioneel voor meer citroensmaak: sap van een halve of hele citroen
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • Klontje boter (voor invetten bakblik)
  • Nodig: bakvorm (b.v. tulband of cakevorm)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Mix de eierdooiers, de suiker en vanillesuiker met een garde (of mixer) tot een luchtig geheel.
  • Voeg daarna de yoghurt en vervolgens de olie (of boter) toe en klop of mix weer tot een geheel.
  • Voeg dan de (gezeefde) bloem, bakpoeder, citroenzest (en eventueel wat citroensap) en een beetje zout toe en klop of mix alles tot een egaal beslag.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel tenslotte de stijfgeslagen eiwitten voorzichtig (!) door het mengsel tot je een luchtig beslag krijgt.
  • Vet een bakvorm in (maar bekleden met bakpapier mag ook) en giet het beslag erin.
  • Zet de bakvorm in de oven en bak de yoghurt-citroencake in ca. 40-60 minuten mooi goudbruin en gaar (bij mij was 40 minuten meer dan voldoende). Als je een breinaald (haha, ouderwets; dus satéstokje mag ook!) erin steekt, moet ie er schoon zonder deeg uitkomen, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen, bestrooi met poedersuiker (of doe er glazuur over, zie *) en snij in stukken. Je kunt er desgewenst nog een klodder yoghurt bij serveren of wat losgeklopte crème fraiche.

(*) Tip: je kunt er ook citroenglazuur overheen gieten. Meng ca. 100gr poedersuiker met het sap van een citroen en besmeer de bovenkant van de cake ermee. Wil je dikker glazuur, neem dan wat minder citroensap of wat meer suiker.

Variatie:

  • Doe door het beslag grof gehakte pistachenootjes.
  • Doe na het bakken wat glazuur (al dan niet met citroen) of de cake en bestrooi met wat kokosrasp.
  • Geef er een lepel crème fraiche of yoghurt bij die je losgeroerd hebt met wat lemon curd.
  • Gebruik in plaats van bloem griesmeel.

Drink er een lekkere espresso bij of geef er een lekker glaasje limoncello bij.

Afiyet olsun! Eet smakelijk!