Dag twee van onze wijnbloggerstrip naar de Loire. Vandaag stond een serieuze fietstocht op het programma. Het was een ideale dag om te fietsen. Volop zon en zelfs behoorlijk warm. Loire op z’n best en mooist.
Aan de fiets, een prima mountainbike, lag het niet. Aan mijn conditie wel. Ik heb me prima vermaakt, maar 26km heuvel op en heuvel af door de wijngaarden tussen Tours en Vouvray viel me best tegen. Doe ik ook nooit en het nadeel is dat je op de fiets geen wijn kunt meenemen.
Marc Brédif
En dat is jammer, want ons einddoel vanmorgen was wijnproducent Marc Brédif die ons welkom heette met een zéro dosage bubbel. De Vouvray brut extrême, Réserve Privée beviel me erg goed. Geen toegevoegd suiker en dus lekker strak. Fris. Verkwikkende zuren. Fijne wat schuimende mousse. Granny Smitth-appel. Peer. Gistig. Hazelnoot. Mooie afdronk. Goed in balans. Lekker! (17+ op 20 punten)
Daarna hebben we bij Brédif nog acht droge en (edel)zoete wijnen geproefd. We mochten een enkele keer raden van wiens geboortejaar we een wijn proefden. Moeilijk!
De bijzondere Vouvray Réserve Privée van 2009 “vigne blanche” heeft minder dan 2 gram restsuiker. Dat kom je hier zelden tegen. De wijn heeft 20 maanden ‘sur lie’ (op gist) gelegen en is bewust wat reductief.
De 1997 Nectar beviel mij het meest. Edelzoet met 90 gram restsuiker. Mooi vol en dik. Dadels. Vijgen. Mooie zuurgraad.
Daarna gingen we snel in tijd terug. We proefden een 1990 Vouvray Collection. Zoet. Rijp fruit. Abrikozen. Sinaszest. Dan de 1983 Vouvray classic. Mooie fraicheur en levendige zuren. Vervolgens een elegante zoete Vouvray uit 1969 met ca. 15 gram restsuiker. We sloten af met een zoete Vouvray uit 1959! Donker goudgeel, bijna bruin. Marmelade. Frisse zuren. Bijna dennenaalden en minty. Mooie fraicheur. Elegant. Levendig. 80 gram restsuiker.

Chinon rosé
Na deze fijne proeverij fietsten we langs de Loire weer terug. De lunch bij Le Chien Jaune liep helaas erg uit omdat het restaurant ons maar lefst twee uur vasthield met een slechte timing. Jammer, want als je een wijnbloggerstripje organiseert, wil je je bloggers toch juist ook de tijd gunnen om tussendoor te bloggen en indrukken op te snuiven. Ach, Franse slag zullen we maar zeggen. En ze hadden de meest absurde tiramisu ooit! Dot slagroom in het midden met wat schijfjes aardbeien!. Vreemd. We proefden er verder o.a. een rosé uit Chinon. Geen topper, maar wel lekker droog en fris. Had ik nog nooit gehad. Leuk!

Vitiloire
Hierna begaven de bloggers zich naar het stadspark om lekker wijnen te proeven op de Vitiloire. Deze wijnbeurs met Loirewijnen wordt voor de 10e keer georganiseerd. De toegang is gratis en voor iedereen! Je koopt alleen bij de entree een glas voor €5. Er staan wijnproducenten uit bijna de hele Loire, van Sancerre tot Vouvray, van Montlouis tot Coteaux du Layon en veel meer, zoals Crémant de Loire, Jasnières, Menetou-Salon, Puoilly-Fumé, Muscadet, Quincy, Reuilly, Touraine en Saumur. Mooie manier om de hele diversiteit van de Loire te leren kennen.
De sfeer op Vitiloire is ongedwongen en mensen proeven lekker, zitten tussendoor in het gras te kaarten of eten een hapje. Leuk evenement voor jong en oud en je ziet mensen genieten. Zo moet wijn zijn! Niet dat opgeklopte. Gewoon lekker genieten… Bij ons zou het zo vrees ik niet kunnen. Dan zouden bezoekers aan het einde van de dag laveloos in het gras liggen.

Terwijl ik nu aan het einde van de middag in het hotel snel mijn nieuwe blogje schrijf, denk ik terug aan deze dag. Aangename tot zeer mooie wijnen. Leuk gebied. Mooie dorpjes. Lekker weer. Mooie sfeer. Wat wil een mens nog meer…?

Morgen gaan we voor dag en dauw naar Saumur. Daar zullen we de hele dag fietsend tussen de wijngaarden in en rond Saumur vertoeven. We gaan 35km fietsen. Het tempo lag vandaag best hoog, met iets te weinig stops om foto’s te maken. We zullen zien hoe dat morgen gaat. Ik vrees even afzien, aangezien we volgens mij allemaal last krijgen van zadelpijn. Mountainbikezadels zijn verre van comfortabel, heb ik gemerkt…

Maar eerst zo lekker dineren. Benieuwd wat we te proeven krijgen…

20120602-193436.jpg

20120602-193532.jpg

20120602-193832.jpg

20120602-194232.jpg