/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b6/11913958/files/2014/12/img_5676.jpg
Vandaag aangekomen in pensionadowalhalla Tenerife. Bij vrieskou Schiphol verlaten. Hier is het lekker, rond 20 graden.

De Canarische eilanden kennen 7 DO’s / wijngebieden. Vijf ervan liggen op Tenerife. Daar gaan we dus de komende dagen meer van proeven. Vandaag begonnen we ons nieuwe wijnavontuur met de DO Valle de Güímar en wel de 2013 Gran Virtud blanco van Vega Las Cañas. Deze volle witte wijn is van 100% listán blanco en heeft drie maanden houtlagering.

Listán blanco
Listán blanco…? Kennen we die druif? Nee en ja. Het blijkt het lokale pseudoniem te zijn voor palomino fino. En die kennen we wel. Namelijk als belangrijkste druivenras in Jerez, voor sherry dus. Daar wordt er schaars gewone witte wijn van gemaakt. Je proeft palomino dus zelden als mono-cépagewijn. Maar op Tenerife wordt deze druif veel verbouwd. Listán blanco geeft veelal neutrale laffe witte wijn. Op zijn best geeft de druif de wijn aroma’s van venkel, vers geknipte groene kruiden, amandel, citrus en wat mineraliteit.

Valle de Güímar
De DO Valle de Güímar bestaat sinds 1996. Het gebied bevindt zich aan de zuidoost kant van het eiland en de wijngaarden liggen op de steile hellingen van vulkaan Teide. Een deel van de wijngaarden ligt op een hoogte van zo’n 600 meter op vulkanische bodem. De listán blanco beslaat zo’n 60% van de wijngaarden.

Wij aten er wratbaars en konijn bij en de voor Tenerife typerende gezouten rimpelaardappeltjes met pittige rode saus en aïoli. Bij de espresso een ‘ron de miel’, ook typisch voor hier. Met honing aangezoete rum die bijna als likeur proeft en makkelijk wegdrinkt.

¡Salud!