Dag 5 gerechten koken bij een rosé leverde deze mooie linguine met gegrilde gambas en zongedroogde tomaten (linguine ai gamberi con pomodori secchi) op. Deze week is roséweek bij Villa Vinissima. Ik maakte deze week al eerder Caesarsalade met doperwten en kalkoenschnitzel bij de Vallée du Paradis-rosé van Haut Gléon (Languedoc), tonna alla siciliana bij de Moulin des Costes-rosé van Domaines Bunan (Bandol), Caesar-salade met gegrilde kip bij L’Oratoire – Cuvée Divine van Château Pigoudet (Coteaux d’Aix en Provence) en gegrilde kip met een Marokkaanse kikkererwten-tomaten-paprikastoof bij de BY.OTT rosé van Domaines Ott (Côtes de Provence). En gisteren schreef ik ook al een klein Rose & Spijs gidsje met wat meer suggesties voor hapjes en gerechten bij rosé. Ik dronk allemaal Franse rosés tot nu toe. Die zijn er ook veel en dat is dus logisch. Maar er zijn veel meer landen met rosé, waaronder alleen in Europa al in Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk. Binnenkort meer. Vandaag in elk geval een gerecht bij een Italiaanse rosé, de 2020 DOC Irpinia Rosato, “Visione” van Feudi di San Gregorio. Daar heb ik eerder al eens een heerlijke tonijntartaar en tartaar van coquilles bij gemaakt. Nu dus bij linguine met gegrilde gambas en zongedroogde tomaten. Wederom een fijne combinatie en een heerlijk zomers pastagerecht.
Ingrediënten (4 personen)
- 500gr pasta (ik nam linguine)
- 500gr tijgergarnalen / gambas, schoongemaakt en gepeld maar de staart er nog aan
- 1 wit uitje, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1EL tomatenpuree
- 100gr zongedroogde tomaten in olie (halfgedroogd = semi secco). Tip: bewaar de olie!
- 250gr kerstomaatjes (gehalveerd) of trostomaatjes (in kwarten)
- Zout en versgemalen peper
- 1TL gedroogde chilivlokken
- Sap van een halve citroen
- Een handvol basilicumblaadjes (ca. 20), in reepjes gesneden
- Olijfolie om in te bakken (2EL als je ook 2EL tomatenolie gebruikt)
Bereiding
- Bestrooi de gambas of tijgergarnalen aan beide kanten met peper en zout. Doe de olijfolie en tomatenolie in een koekenpan en bak ze 1 ½ minuten per kant (als ze roze zijn, zijn ze goed) en haal ze uit de pan.
- Fruit ui en knoflook zachtjes een paar minuten. Fruit daarna de tomatenpuree even mee.
- Kook ondertussen de pasta gaar.
- Voeg dan de zongedroogde tomaten en verse tomaten toe aan de ui en knoflook. Voeg ook het sap van een halve citroen en de chilivlokken toe. Laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Je wilt uiteindelijk een mooi sausje voor door de pasta. Dat kun je het beste doen door wat pastawater (kookvocht waar de pasta in kookt) toe te voegen! Dat pastawater bevat namelijk zetmeel van de pasta en die kun je uitstekend als bindmiddel gebruiken om een mooie romige saus van te maken. Echt, het werkt! Dus voeg een paar soeplepels van je pastawater toe en laat dat grotendeels weer verkoken.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Voeg de gambas weer toe en verwarm mee.
- Roer er tenslotte de basilicum door.
- Giet de pasta af (bewaar altijd wat extra pastawater om je saus eventueel dunner te maken als dat nodig is!) en roer de saus door de pasta. Klaar en genieten maar!
`.
Wijn
Ik koos bij het gerecht een Italiaanse rosé, de 2020 DOC Irpinia Rosato, “Visione” van Feudi di San Gregorio in een prachtige opvallende matte ‘designerfles’. Irpinia ligt in Campania in Zuid-Italië. Het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio maakt er een mooie delicate rosé van 100% aglianico. Feudi di San Gregorio werd in 1986 opgericht door twee families in Irpinia en heeft zijn wortels in de stad Sorbo Serpico in de provincie Avellino. De wijn is helderroze en heeft tonen van frambozen, bosaardbeitjes en voorjaarsbloesem. Het is een elegante wijn met fijne fraicheur, mineraliteit en een aangenaam bittertje. Het vleugje citrus (roze grapefruit) en de kruidigheid passen goed bij de pasta met gambas en tomaten.
Buon appetito!
Geef een reactie