Zoek je een heerlijk verfrissend gerecht voor (na)zomerse dagen? Maak dan eens deze kip in limoncello met citroenrisotto. Hieronder vind je het recept voor vier personen.

Limoncellokip

Maak een marinade van 4EL olijfolie, 2EL citroensap, 3EL limoncello (citroenlikeur), een uitgeperst teentje knoflook, zest van 1 citroen en een handjevol afgeriste blaadjes citroentijm (of gehakte munt als je die niet kunt krijgen).

Snijd vier kipfilets in blokjes van ca. 2x2cm en leg ze een uurtje in de marinade. Leg 12 houten satéstokjes in water. 

Rijg na een uur de kipblokjes aan de stokjes (3 p.p.) en bak de spiesjes in circa 4 minuten gaar (wel gaar, maar niet te lang, dan drogen ze uit) tot ze een mooi bruin korstje krijgen. Ik gebruikte de platte kant van mijn grilplaat, maar BBQ of pan kan ook.

Citroenrisotto

Geef er citroenrisotto bij. Nodig: 1 witte ui, 1 knoflookteentje, risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.), 3 citroenen (1 uitgeperst en de zest eraf, 2 zonder schil in blokjes van 1x1cm), 100 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 kruidenbouillonblokje, een paar klontjes roomboter, zout & peper.

Breng een pan met 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.

Snipper 1 ui en een knoflookteentje en fruit die 2 minuten. Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met 150ml witte wijn en roer even. Laat het deksel eraf. Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan het sap van een citroen en een soeplepel hete bouillon bij en roer goed. Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst gaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten. Vijf minuten voor het einde doe je de citroenzest en bijna alle blokjes citroen erbij (bewaar enkele blokjes voor de garnering!). Let erop dat de rijstmassa op dat moment nog redelijk nat is; hij wordt hierna nog wat compacter. De meeste Nederlanders – zelfs in restaurants – maken risotto te droog, zodat het een te stevige zware massa wordt. Het mag luchtiger en moet straks nog een beetje op je bord uitlopen. 

Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Zet het vuur uit. Doe er dan een paar klontjes roomboter bij en de Parmezaanse kaas en laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten. Serveer de risotto bij de limoncellokip en garneer met een paar blokjes citroen en een paar citroentijmblaadjes

Tip: De kipspiesjes kunnen ook prima op de BBQ of als kleine spiesjes van 2 à 3 kipblokjes als borrelhapje of bij een tapasschotel. De citroenrisotto past uitstekend bij vis in zoutkorst. Serveer er dan wat gegrilde asperges met doperwtjes en sugar snaps of peultjes bij met een dressing van 2EL olijfolie, 1EL verjus (of witte wijnazijn), 1TL Dijon-mosterd en wat zout en peper. 

Wijntip: ik serveer bij de limoncellokip altijd een Argentijnse wijn van het witte druivenras torrontés. Torrontés heeft namelijk iets citrusachtigs. Die citroenaroma’s en de frisse zuren passen mooi bij de kip en de citroenrisotto.

Echte limoncello

We kennen het allemaal wel: het glaasje citroenlikeur bij de rekening van de pizzeria. Vaak een scherp dun gelig drankje. Terwijl echte goede limoncello een prachtige fluweelzachte dikke citroenlikeur is. Limoncello is een Italiaanse citroenlikeur met 30-35% alc. De citroenen komen traditioneel uit Zuid-Italië, rond Napels aan de prachtige Amalfi-kust of van het eiland Capri. Alleen de milde ‘Feminello ovale di Sorrento’-citroenen uit Sorrento mogen de beschermde naam ‘Liquore di Limone di Sorrento IGP’ dragen. Daarnaast zijn er de ‘Limone Costa d’Amalfi IGP’ van de zuurdere sfusato-citroenen. 

Meestal wordt aan een halve liter pure alcohol (van 96%) de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na zo’n drie weken komt daar een siroop van 400 gram suiker en een halve liter water bij. Na 10 dagen wordt de vloeistof gefilterd en is de limoncello klaar. Zoeter, minder zoet, fluweelzacht of scherp, dik of waterig; elke Italiaanse familie heeft z’n eigen geheime recept en verhouding. Recepten genoeg op internet om zelf uit te proberen. Ik ben om en ga binnenkort zelf eens m’n eigen limoncello maken! Nou nog ergens onbespoten citroenen en pure alcohol van 96% alc. vinden…op dus naar België (Colruyt schijnt het te hebben) of Duitsland (Trinkland), daar kun je het zo kopen.

Bewaar de fles in de vriezer en drink ‘m ijskoud puur of in een cocktail (b.v. 35ml limoncello + 100ml prosecco of tonic + een basilicumblaadje). 
Meer recepten en wijnverhalen op www.vinissima.nl en www.villavinissima.nl.

Salute e buon appetito! En geniet van een mooie nazomer.