Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Wat eten we erbij? Dat vroegen we ons af op de derde donderdag van november. De vlaggetjes hingen uit bij ons gisteravond: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! We hadden ons eigen Beaujolais-feestje.
Elk jaar keert het terug en gisteren was het weer zover. Vanaf 21 november, traditioneel op de derde donderdag van de maand is het voor de liefhebbers feest. Dan is namelijk de ‘déblocage’ van de nieuwe Beaujolais-wijnen van de gamay: het vrijgeven van de Beaujolais Nouveau en de Beaujolais-Villages Nouveau (in Nederland ook wel Beaujolais Primeur genoemd). Beaujo Nouveau 2024 is net gebotteld, wederom vrolijk en fruitig. Honderden producenten maken deze jonge wijn, dus volop verschil.
Door de hele wereld worden op die dag Beaujolais-feesten gehouden ter ere van de nieuwe oogst. Standaard op deze derde donderdag van november kunnen we de jong gebottelde Beaujolais, de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur, weer kopen. De zogenaamde déblocage’ is om 0.00 uur ’s nachts. Het vervoer is vaak al een paar dagen eerder, maar vanaf middernacht mag de wijn pas verkocht en gedronken worden en ’s morgens kun je dus al de eerste flessen in je wijnwinkel halen.
Dus kocht ik dit jaar op 21 november twee verschillende Beaujolais Nouveaux om te vergelijken: de Beaujolais Nouveau van Domaine Montangeron (bij Henri Bloem Den Haag) en de Beaujolais Nouveau L’Ancien “Terres Dorées” van Jean-Paul Brun (bij Marius Wijn in Wassenaar). De wijnen ontlopen elkaar niet zoveel. De Fransen zeggen: “Les Beaujolais Nouveaux sont des vins qui se boivent sans chichi. Les bonnes choses, il faut juste savoir les apprécier.” Ofwel: geniet ervan zonder poespas. De goede dingen, je moet ze gewoon weten te waarderen. Een mooi advies!
Wijn-spijs voor Beaujolais Nouveau
En wat eten we erbij? Organiseer een gezellige ‘apéritif dinatoire’ of ‘apéro’ (borrelen op z’n Frans) met vrienden. Bijvoorbeeld met een borrelplankje met charcuterie (b.v. saucisson sec, paté, rillettes of jambon de Bayonne) en witschimmelkazen als brie en camembert).
Of combineer met raclettes en tartiflettes, ‘quenelles lyonnaises’, vega-loempia met green goddess-saus, vega-kebab met courgette-halloumi-kerstomaatjes, Bresse-kip met cranberries, gebraden gevogelte, varkensvlees, gegrild kalfsvlees, steak tartare of stoofpeertjes in Beaujo. Keuze genoeg.
Ik zocht er dit jaar weer speciaal wat lekkere hapjes bij voor een passende borrelplank. Vooral witschimmelkazen en charcuterie passen goed bij Beaujolais Nouveau. Daarom op onze borrelplank: Brie de Meaux en Chaource. Rosette de Lyon, saucisson sec aux noix, jambon de Bayonne met cornichons en zilveruitjes, cranberrypaté en rillettes van gans. En – als enige niet-Franse hapje – bresaola met zongedroogde tomaat. En natuurlijk baguette.
Santé! Ga jij nog een flesje scoren dit jaar?
Geef een reactie