Lauwwarme salade van doperwtjes en witte bonen

Doperwtjes, door mij steevast dophertjes genoemd omdat dat zo lief klinkt, vind ik heerlijk. Vandaag zocht ik iets lekkers en kleurrijks met dophertjes, eh doperwtjes, als bijgerecht bij steak frites met béarnaisesaus. Het werd een heerlijke lauwwarme salade van doperwtjes en witte bonen.

Doperwtjes, door mij steevast dophertjes genoemd omdat dat zo lief klinkt.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 wit uitje of sjalotje, fijn gesnipperd
  • 250 à 300gr diepvriesdoperwten
  • 75ml bouillon (van groentenblokje)
  • Een takje verse tijm of 1TL gedroogde tijm
  • 1 blikje witte bonen of limabonen (200gr), uitgelekt
  • 1 ½TL grove mosterd
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handje (platte) peterselie, grof gehakt

Bereiding

  • Doe de diepvrieserwtjes direct uit de diepvries in een pan met kokend water. Zet de pan van het vuur en laat staan tot verder gebruik. De erwtjes zullen hierdoor volledig ontdooien.
  • Fruit de ui zachtjes in de olijfolie om te karameliseren. Dat duurt zeker 5-10 minuten. Zorg dat de uien niet bruin worden.
  • Giet de erwtjes af en voeg de ontdooide erwtjes bij de uien. Voeg de bouillon en tijm toe en laat een paar minuten (3-4 minuten) koken tot het vocht bijna verkookt is.
  • Voeg tenslotte de uitgelekte boontjes en mosterd erbij, roer voorzichtig door en verwarm goed.
    PS Je kunt gewone witte bonen gebruiken, of de wat grotere witte limabonen.
  • Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met de peterselie en serveer warm of lauwwarm.

NB Uiteraard kun je dit gerecht ook met verse doperwten maken. Hou dan een langere kooktijd aan.

Eet dit bijgerecht bij bijvoorbeeld braadworst of karbonade met aardappelen of, zoals ik, bij steak frites met béarnaisesaus. Wil je de smaak van de salade nog wat meer naar de béarnaisesaus toe trekken, vervang dan de tijm door wat (verse) dragon.

Mayschoss-Altenahr Gründerwein Spätburgunder trocken

Wijntip bij de lauwwarme salade met doperwtjes en witte bonen met steak frites en béarnaisesaus: elegant rood, bijvoorbeeld Beaujolais of pinot noir. Ik dronk erbij: 2017 Ahr, Gründerwein, Spätburgunder trocken van Winzengenossenschaft Mayschoss-Altenahr. Zeer fijne middenklasser-Spätburgunder (tussen de instapper Spätburgunder trocken en de topwijn Pinot Noir “R” van het huis) van de oudste coöperatie ter wereld (uit 1868) met een oude foto van de oprichters op het etiket. Spätburgunder is de Duiste benaming voor pinot noir. Elegante wijn en een mooie combi met de salade, het vlees en de saus.. Soepel. Aards. Lichtrood fruit. Kersen. Vleugje peper. Soepele tannines en fijne fraicheur. Evenwichtig. 10 maanden houtrijping (foeder). Prima wijn. Heb ook de krachtigere pinot noir “R” van het huis liggen. Deze Gründerwein maakt me zeker benieuwd naar die topper…

Eet smakelijk!