lamscurry met mango en kokos

Het trefwoord voor ons diner was mango. Ik heb verschillende opties bedacht, van een stoere steak met mangosalsa of gewokte kip-mango-groenten tot een maaltijdsalade, schuitjes van little gem met mango-tomaatsalsa en gegrilde gamba’s of kip in de oven met een mango-munttopping. Ik ging uiteindelijk naar India een maakte een heerlijke Indiase lamscurry met mango en kokos.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de currypasta:

  • 2 knoflookteentjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2-3cm verse gemberwortel, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 chilipepertje (of doe bij stap 3 1TL chilipoeder of gedroogde chilivlokken erbij)

Voor de lamscurry:

  • Olijfolie
  • 1EL tomatenpuree
  • 300gr lamsprocureur (is lamsnek), in blokjes van ca. 2cm
  • 1TL kurkuma
  • 1TL garam massala of kerriepoeder
  • 1TL ketoembar (korianderpoeder)
  • 3 geplette kardemompeulen
  • 1TL komijn (optioneel; ik heb het weggelaten want ik ben er niet zo dol op)
  • 1 kaneelstokje
  • 200ml kokosroom (blikje/pakje)
  • 1 blik tomatenblokjes (blik, met sap)
  • 100ml kippenbouillon
  • 1 mango, in blokjes
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes

Voor de garnering:

  • Een handjevol verse koriander (of platte peterselie als je geen koriander lust), grof gehakt
  • Limoenpartjes
  • Cashewnoten, geroosterd en grof gehakt
welke wijn bij lamscurry

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Maak in de vijzel of blender een currypasta van ui, knoflook, gemberwortel en een verse chilipepertje. De pasta moet smeuïg, glad en egaal worden.
  3. Fruit de pasta een 2-3 minuten in olie. Doe er daarna tomatenpuree bij en fruit nog een minuut mee. Voeg tenslotte de specerijen toe (behalve het kaneelstokje) en fruit weer een minuut mee.
  4. Doe het lamsvlees erbij en bak twee minuten al roerende mee.
  5. Voeg kokosroom, tomatenblokjes met sap, kippenbouillon en het kaneelstokje bij het vlees en breng het geheel aan de kook. Zet de (ovenvaste!) pan in de oven en laat een uur zachtjes met het deksel op de pan sudderen. Kijk regelmatig of het niet aanbrandt en roer even goed om. Tip: let op dat je een ovenvaste pan gebruikt; ik gebruik een gietijzeren Le Creuset-pan.
  6. Doe nu de blokjes mango erbij en laat nog 5 minuten met het deksel van de pan sudderen in de oven.
  7. Haal de pan uit de oven en voeg vlak voor het opdienen de bosuiringetjes erbij.

Serveren
Serveer met basmati- of jasmijnrijst en bestrooi met verse koriander en cashewnoten. Geef er partjes limoen bij.

Wijntip: een zwoele rode wijn met rijpe zachte tannines past er het beste bij. Denk aan primitivo uit Puglia, zinfandel uit de VS, grenache. Of een zachte merlot uit de nieuwe wereld of een niet al te krachtige (= niet teveel houtrijping) shiraz uit Australië of Zuid-Afrika (en niet de syrah uit Noord-Rhône). Liever geen rood? Probeer een pinot gris uit de Elzas, een tikje zoete Duitse riesling of een sappige fruitige rosé met milde zuren (dus niet zo’n mooie strakdroge uit de Provence).

Ik trok eerst een Etna Rosso van Benanti open. Die bleek mooi, maar had meer zuren dan ik verwachtte. Gevolg: de wijn sloeg de plank behoorlijk mis bij dit gerecht. Een tweede wijn erbij opengetrokken: 2014 Western Cape, Goats do Roam van Fairview. Fairview heeft geiten, vandaar de verwijzing naar Goats. Maar de naam Goats do Roam is natuurlijk een vette knipoog naar de Côtes du Rhône. Een wijn in Rhône-stijl dus, met een eclectische blend van 60% shiraz, 14% grenache, 11% mourvèdre, 11% petit syrah, 2% carignan en 2% cinsault; allemaal apart gevinifieerd en deels houtgerijpt. De blend verschilt van jaar tot jaar. Midbody, zachte tannines, beetje spicy en milde zuren. Nadat we beide wijnen ook nog eens in verschillende glazen hadden geproefd, konden we eindelijk een keuze maken (Goats do Roam uit Lehmann-glazen) en van onze lamscurry genieten.

Eet smakelijk!

lamscurry met mango en kokos
lamscurry met mango en kokos
lamscurry met mango en kokos