20140613-140744-50864786.jpg
Vanavond is het zover. Dan speelt Nederland z’n eerste wedstrijd in het WK. Het gaat er meteen om spannen met een zware partij tegen Spanje dat eerder het EK en het WK won.

Wil je voor de buis zitten met een fijn oranje drankje? Kluts dan de Aperol Spritz. We leggen nog één keer uit hoe het moet.

Spritz
Spritz is een lekker fris drankje en heel eenvoudig te maken. De herkomst van de Spritz is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het in de 19e eeuw is ontstaan, tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. De naam ‘Spritz’ is afgeleid van het Duitse werkwoord ‘spritzen’ (sproeien). ‘Gespritzer’ of ‘Spritzer’ is in Duitsland dan ook een glas wijn aangevuld met (bruis)water. In het geval van Aperol Spritz vul je de oranjekleurige Aperol aan met prosecco, de populaire mousserende wijn van de gelijknamige druif uit het wijngebied Veneto in het Noordoosten van Italië.

Con Aperol
Aperol Spritz is een vrolijk drankje. Je maakt dit beroemde zomerse Italiaanse drankje door een paar ijsblokjes in een glas te doen en aan te vullen met Aperol en prosecco en een beetje Italiaans bruiswater (bijvoorbeeld San Pellegrino). Officieel is de verhouding 2 delen Aperol, 3 delen prosecco en een scheut bruiswater, maar persoonlijk vind ik een verhouding van ca. 30% Aperol, 60% prosecco en 10% bruiswater het lekkerst, dus met beduidend meer prosecco dan Aperol. Je kunt eventueel het bruiswater ook weglaten en de Aperol helemaal aanvullen met prosecco. Steek tenslotte een half schijfje sinaasappel op het glas en je bent nu klaar om naar de wedstrijden van het Nederlands elftal te kijken en om ‘onze jongens’ aan te moedigen.

Wil je het Hollandser? Je kunt ook Oranjebitter gebruiken in plaats van Aperol, maar dan wordt je drankje iets minder zoet.

Gebruik een stoer cocktailglas, of kies voor een elegant champagneglas (type tulpvormige flûte). En beheers jezelf een beetje, want het slobbert lekker makkelijk weg en is dus een verraderlijk goedje!

Oranje hapjes
Een ‘aperitivo’ is uiteraard niet compleet zonder hapjes. Hou het Italiaans met bijvoorbeeld olijven, salami, spiesjes met mozzarella-kerstomaatjes-basilicum. Spaanse tapas mogen ook; we spelen per slot van rekening tegen Spanje!
Of hou het gewoon lekker oer-Hollands oranje met oranje tompoezen, paprikachips en hamka’s, blokjes Hollandse kaas met vlaggetjes, mandarijnenpartjes en/of stukjes oranje paprika, met zachte geitenkaas gevulde oranje snackpaprikaatjes, toastje met Red Leicester (brokkelige Engelse kaas van koemelk), toastjes met zalm, toastjes met oranjesalade (wortelblokjes, sinaasappelpartjes, reepjes oranje paprika, stukjes gerookte zalm, en dressing van 1EL citroensap, 3EL mayo, 4EL joghurt, 1EL ketchup; garneren met oranje zalmeitjes). Liever wat luxer? Sushi met gamba’s of zalmeitjes zijn trouwens ook oranje als je het wat verfijnder dan chips wilt. Meer fijne oranjehaptips…? Ik hoor ze graag!

Ik zeg olé! Oh nee: hup hup Holland!