Ik had ineens zin in artisjokken. En in een ovenschotel. En omdat ik nog een zak krieltjes had, kregen die ook een plek. Daaromheen heb ik deze lekkere gezonde mediterrane ovenschotel verzonnen. Geen vette saus, niet al teveel zetmeel, slechts een paar kleine krieltjes. Veel mooie mediterrane smaken door de Italiaanse kruiden, de knoflook, kappertjes, citroen, en natuurlijk de artisjokharten. Kalkoen met artisjok, krieltjes, en citroen uit de oven. Echt een heerlijke lichte zomerse maaltijd.
Ingrediënten (2 personen)
- 250gr kalkoenfilet (kipfilet mag ook)
- 1EL Italiaanse kruiden (gedroogd)
- 1 blik artisjokharten
- 8-10 krieltjes (in de schil of zonder schil; ik koos voor in de schil)
- 1 rode ui, in ringen
- 3 knoflookteentjes, geplet en grof gehakt (of meer/minder naar smaak)
- ½ bouillonblokje (groente of kip)
- 125ml witte wijn
- 1 citroen, geboend en in plakjes
- 1EL kappertjes
- 3EL olijfolie (1EL voor de ui, 2EL om over de ovenschotel te sprenkelen)
- Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Kook de krieltjes in ca. 8-10 minuten bijna gaar. Laat ze afkoelen en snij ze schuin doormidden.
- Fruit de ui zachtjes in 1EL olijfolie. Doe de knoflook erbij als de ui zacht is en laat nog 1 minuut meefruiten. Blus dan af met de wijn en voeg het bouillonblokje toe. Laat in ca. 10 minuten wat indikken.
- Snij de kalkoenfilet in blokjes van ca. 2x2cm. Bestrooi met zout en peper.
- Snij de artisjokharten in vieren.
- Leg de kalkoenblokjes, gehalveerde krieltjes en artisjokharten in een ovenschaal. Breng op smaak met een beetje zout en peper (veel hoeft niet, want de bouillon komt er nog over) en bestrooi met de Italiaanse kruiden. Druk de citroenschijfjes ertussen en verdeel de kappertjes erover. Besprenkel met een beetje olijfolie en giet het uien-knoflook-wijnbouillonmengsel erover.
- Zet een kwartier in de oven (160 graden) en serveer.
Wijntip: kies voor een milde witte Italiaanse wijn, bijvoorbeeld een Trebbiano d’Abruzzo.
Buon appetito!
Geef een reactie