20140704-220440-79480331.jpg
Yes, we got ‘em! De inmiddels bejubelde en alom de hemel in geprezen ‘Brangelina’-wijn, de Miraval rosé van het Hollywood-stel Angelina Jolie en Brad Pitt.
Een 2013 Côte de Provence rosé van de druivenrassen cinsault, grenache, syrah en de witte rolle. 5% van de druiven is vergist op hout.

Het koppel Jolie-Pitt kocht het 35-kamerkasteel in 2008 voor €40 miljoen na het eerst enkele jaren gehuurd te hebben. Ze verbouwden het nog voor €11,4 miljoen. Het landgoed beslaat zo’n 400 hectare, waarvan ca. 30 hectare wijngaard is.

Jolie en Pitt schijnen zich actief met de wijnbouw te bemoeien. Het koppel werkt samen met de gerespecteerde wijnfamilie Perrin van Chateau Beaucastel om voor hen wijnen te produceren op hun Château Miraval. De familie Perrin, die ook de wijnen van Château de Beaucastel maakt, is verantwoordelijk voor het maken van de Miraval-wijnen en de distributie van de wijn.

Samen hebben Jolie-Pitt & Perrin grote plannen voor de toekomst in het maken van biologische wijnen.
In 2012 is hun eerste rosé op de markt gekomen. Ook bio. De eerste 6.000 flessen werden online binnen 5 uur verkocht. De 2012 werd door Wine Spectator uitgeroepen tot de beste rosé ter wereld.
De rosé kreeg 90 punten op de Wine Spectator’s 100-puntsschaal.

Château Miraval was vanaf 1970 van Jacques Loussier, jazzpianist en wijnliefhebber. Hij produceerde ook al Miraval rosé, onder de naam van band Pink Floyd. De wijnkelder stamt uit begin 19de eeuw en is in de jaren ’90 van de vorige eeuw vernieuwd; de houten vaten rusten in de kelder van de oorspronkelijke boerderij (rond 1300) die in 1995 geheel werd gerenoveerd. De wijngaarden rondom het Château liggen tegen een helling op 350 meter hoogte, dat maakt de Miraval wijnen zo elegant en verfijnd.

Nu naar de rosé zelf. Mooie stoere fles à la champagne Ruinart. Elegant chique etiket. Jolie-Pitt subtiel op de achterkant: “Mis en bouteille par Jolie-Pitt & Perrin”.
En de smaak…? Teer zalmkleurig. Elegante zachte neus. In de mond licht en elegant. Licht kruidig. Geen storende bitters. Lekker. Zuiver. En erg goed passend bij ons Provençaalse gerecht: lamskoteletjes met zilveruitjes-rode wijnsaus en bonensalade van haricots verts en flageolots. Fijne combi.
Is de Miraval zijn geld waard…? Mwah. Mooie wijn, maar wel aan de dure kant (€20-25) wat ons betreft. Maar alle echt mooie rosés uit bijvoorbeeld Sancerre of Provence zijn duur. Dus ach…