Binnenkort heb ik examen voor de Liquoristen-opleiding (het sterke dranken-equivalent van de vinologen-opleiding). Nadat ik net het hoofdstuk over cocktails heb geleerd, leek het me een mooi moment voor een cocktailklassieker. Het werd een echte ‘before dinner’-cocktail: de Paradise. Dat is een lekkere mix van gin, apricot brandy en sinaasappelsap.
Paradise is een IBA Official Cocktail in de categorie “Unforgettables”. Het is een cocktail die je als aperitief drinkt. Het schijnt een recept te zijn van Harry Craddock, een van de beroemste bartenders in de jaren ’20 en’30 van de vorige eeuw. Hij publiceerde in 1930 zijn ‘Savoy Cocktail Book’. Hij creeërde een aantal cocktailklassiekers, waaronder de White Lady en de Paradise.
Cocktail for Two
Cocktail Paradise is ook op het witte doek vereeuwigd, namelijk in de romatische film ‘WillOne Way Passage’ (Een maand van de liefde) uit 1932. De twee geliefden die werden gespeeld door Kay Francis en William Powell dronken deze cocktail in de openingsscene van de film. De cocktail werd in de film gemaakt door een bartender in Hong Kong, gespeeld door de gepensioneerde baseballspeler Mike Donlin.
Ingrediënten
- 35ml gin (ik koos voor deze cocktail voor V2C Orange Dutch Gin vanwege de toegevoegde sinaasappels)
- 20 apricot brandy
- 15ml jus d’orange
- Sinaasappelschilletje of -zest.
NB Deze verhouding is voorgeschreven door de IBA (International Bartenders Association). Dit geeft een strak en karaktervol resultaat. Wil je het liever wat vriendelijker en lichter? Kies dan voor een andere verhouding, bijvoorbeeld 45ml gin, 30ml apricot brandy en 60ml jus d’orange. De originele verhouding schijnt 2-1-1 te zijn (dus b.v. 40ml gin, 20ml apricot brandy en 20ml jus d’orange met een scheutje citroensap).
Bereiding
- Shake alle ingrediënten met ijs.
- Giet via een strainer in een gekoeld martiniglas.
- Garneer met een sinaasappelschilletje of sinaasappelschijfje.
Cheers!
Geef een reactie