Ik had een mooie romanesco gekocht. Je weet wel: zo’n prachtige decoratieve kleine groene bloemkool met van die leuke puntjes. Groene torentjesbloemkool wordt ie ook wel genoemd. Als je goed kijkt naar de indrukwekkende puntige structuur, snap je meteen waarom ie zo heet. De naam romanesco dankt ie trouwens aan de eerste beschrijving in het Italië van de 16e eeuw, waar deze groene groente bekend staat als broccolo romanesco (broccoli van Rome).
Maar wat doe je met zo’n romanesco? Hoewel de romanesco best zacht van smaak is, is mijn partner niet echt dol op bloemkool. Dus moet je die bloemkoolsmaak een beetje verdoezelen. Van stamppot ben ik zelf niet zo’n fan, dus dat idee viel ook af. Ik zag wel wat in het doldrieste idee van een quiche. Maar omdat ik de deur niet uit wilde voor extra boodschappen, bedacht ik deze heerlijke hartige taart. Eigenlijk is het een ‘torta salata di broccolo romanesco e patate’, een Italiaanse hartige taart met romanesco en aardappel. Een Italiaanse hartige taart (de ‘torta salata’) is net iets anders dan de Franse quiche die vaak room of crème fraiche bevat. De Italiaanse variant wordt gemaakt met ricotta en is daardoor meestal wat lichter dan quiche.
Je kunt bij deze hartige taart met romanesco en aardappel nog allerlei andere ingrediënten toevoegen, maar zo is ie ook al heel erg lekker! En helemaal vegetarisch; ideaal voor Meatless Monday dus! Maar je kunt er ook extra smaakmakers bij doen, zoals olijfjes, chilivlokken, chorizocrumble of pancetta. Ik koos voor een variant met olijfjes en eentje met gorgonzola. Vooral die met gorgonzola beviel erg goed, de ‘torta salata’ werd er nog wat smaakvoller door.
Een Italiaanse hartige taart (de ‘torta salata’) is net iets anders dan de Franse quiche die vaak room of crème fraiche bevat. De Italiaanse variant wordt gemaakt met ricotta en is daardoor meestal wat lichter dan quiche.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 rol bladerdeeg of 7 plakken (blader)deeg voor hartige taart
- Een kleine romanesco-bloemkool, in kleine roosjes (de steel gebruik je hier niet)
- 3 middelgrote aardappelen, geschild
- 250gr ricotta
- 2 eieren
- 30gr Parmezaanse kaas of pecorino romano, geraspt
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel extra toevoegen (zie variaties): b.v. andere kaas, olijfjes, chilivlokken, chorizocrumble of blokjes pancetta (ik maakte twee varianten: eentje met gorgonzola piccante en eentje met olijfjes)
- Nodig: bakvorm (rond of hoekig) (ik gebruikte 2 rechthoekige bakvormen van 11x35cm)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°
- Ontdooi de bladerdeeg.
- Kook de aardappelen ca. 15 minuten gaar in water met zout. Tip: ik kookte de aardappelken in de schil en schilde ze pas ná het koken. Zo blijven ze beter heel en houden ze meer smaak.
- Doe er de laatste 7 minuten de romanesco-roosjes bij en kook samen gaar (of kook apart). Giet af aardappelen en romanesco-roosjes af en laat afkoelen.
- Hou de aardappelen apart en snij in dunne plakken.
- Vet de bakplaat of bakvorm in en bestrooi met wat paneermeel. Bekleed daarna de bakvorm met (blader)deeg en prik met een vork wat gaatjes in de deeg. Ik gebruikte voor mijn twee bakvormen 7 plakken bladerdeeg.
- Beleg de deeg eerst met de plakken aardappel.
- Vermeng de ricotta met het ei en de geraspte kaas. Voeg hieraan wat zout en peper toe.
- Bedek de laag aardappelplakjes met het ricottamengsel.
- Verdeel de koolroosjes over de hartige taart.
Als je b.v. olijfjes en/of blauwschimmelkaas toevoegt, kun je die op dit moment tussen de romanesco-roosjes leggen. - Bak de hartige taart ca. 25-30 minuten in de oven op 180°
- Serveersuggestie: serveer de hartige taart zo, of geef er een frisse groene salade bij.
Variaties
- Je kunt er nog een laag gestoofde prei of gestoomde groene asperges aan toevoegen.
- Leg tussen de romanesco-roosjes wat (zwarte of taggiasche) olijven.
- Bestrooi met wat chorizocrumble.
- Bak wat pancetta of Tiroler Speck mee.
- Bestrooi met roze peper en bak mee.
- Leg op de ricottalaag wat ansjovisjes.
- Gebruik andere kaas, bijvoorbeeld geitenkaas, cheddar, gerookte Scamorza of Provolone. Meer pit krijg je door een mooie blauwschimmelkaas, bijvoorbeeld Gorgonzola piccante als je het Italiaans wilt houden, of Roquefort of Stilton. De harde kazen rasp je, de zachtere kazen doe je in plakjes of kleine blokjes.
- Voeg groene kruiden (b.v. tijm, oregano; vers of gedroogd) toe aan het ricottamengsel. Of, om het wat meer pit te geven, verse chilipeper of gedroogde chilivlokken.
Wijntip: kies voor deze torta salata voor een fijne (Italiaanse) witte wijn. Niet te uitgesproken en krachtig, geen houtrijping en een eerder milde zuurgraad passen het beste. Bijvoorbeeld Soave, Vernaccia di San Gimignano, een pinot bianco uit Alto Adige, een Vermentino di Sardegna, Fiano di Avellino (uit Campania)
Buon appetito!
Geef een reactie