Oriental Mama rose lemonade

Vinissima’s Grote Hippe Frisdranken Test leidt ons vandaag naar Oriental Mama, rose lemonade. Oriental Mama is sprankelend water uit Hamburg (Duitsland) van producent Brand Garage. De frisdrank bevat citroen, gefermenteerde limoen en een vleugje rozenextract (“Zitronen-Rosenlimonade”). De Oriental Mama-serie zit in blikjes en vanaf het blikje knipoogt een Russische matroesjka-pop je uitdagend toe.

Ik proefde de Oriental Mama rose lemonade eerst puur met wat ijsblokjes. Mooi lichtroze van kleur. In de aanzet vrij zoet, opvallend binnen dit frisdrankensegment, en met 44kcal/100ml ook behoorlijk aan de hoge kant qua calorieën. Vleugje citroen in eerste instantie, maar drink je meer dan valt de citrus toch behoorlijk op. De roos is nauwelijks te merken, hooguit als ondersteuning, maar dat vind ik niet zo erg, want sommige limonades met roos zijn mij iets te floraal en heftig, bijna weeïg. Daarvan kan je Oriental Mama niet betichten.

De Tipsy Mama met Oriental Mama, wodka en limoen levert een straffe zomercocktail op.

Tipsy Mama
Oriental Mama is een mixer die je kunt gebruiken als vervanging voor tonic. Serveertip: als Oriental Mule met 20ml wodka en een beetje citroensap of als Oriental Buck met 20ml gin en een schijfje citroen.

Of maak de Tipsy Mama: longdrinkglas of stoere zilveren (of nikkelen of rvs Mint Julep-)beker met ijsblokjes, daarop 40ml wodka, het sap van een halve citroen en een blikje Oriental Mama, dan garneren met een schijfje citroen en een takje munt. En nog eentje, de London Rose: longdrinkglas met ijsblokjes, daarop 40ml gin, het sap van een halve limoen en een blikje Oriental Mama, dan garneren met een schijfje limoen. Je zou deze ook Gin & Roses kunnen noemen. 🙂

De Tipsy Mama met Oriental Mama wodka en limoen levert een straffe zomercocktail op. Met de 40ml wodka op een blikje van 0,25L wordt je overigens niet dronken, zelfs niet tipsy. Maar doordat er nog extra citroensap aan wordt toegevoegd, voeren de citrustonen de boventoon en dat geeft wel een straf gevoel in de mond. Vandaar dat ik zeg: een lekker friszuur drankje dat in de zomer heerlijk verfrissend is. En die 40ml is dan een verantwoorde toevoeging. Kusje van mama.

Herbal Moscow
En verder zijn er vruchtenfrisdranken (Orange Mama en Lemon Mama) en de mixer Herbal Moscow beschikbaar. Brand Garage van Hesam Montazer begon ooit ook met Herbal Moscow, in 2014. Dat is frisdrank met twee weken gefermenteerde gember, citroen, limoen, een beetje komkommer en kruiden ( o.a. dennennaalden); een goede mixdrank voor de cocktail Moscow Mule, want dat is een cocktail met wodka en gemberbier (1 deel wodka, 3 delen gemberbier) en Herbal Moscow is eigenlijk een ginger beer, voilá! Vandaar wellicht de matroesjka op het blikje en de link met Rusland, want deze frisdrank combineert heel goed met wodka, verder is er niets Russisch aan. Serveer de Moscow Mule in een koperen mok die daarvoor is ontwikkeld.

Oriental Mama, rose lemonade is o.a. verkrijgbaar bij Marqt (€1,69) of Dorstlust (€1,80) in blikjes van 0,25L. de frisdrank bevat 44kcal/100ml.

cocktail Tipsy Mama
Oriental Mama rose lemonade en cocktail Tipsy Mama