Luscombe Cranberry Crush

Luscombe Drinks, dit Britse familiebedrijf (het etiket vermeldt trots “Devon England”), maakt al sinds 1975 biologische frisdranken, maar begon daarvoor met cider. Het bedrijf zet een heel lange agrarische traditie voort, want Luscombe Estate begon al in 1087 met landbouw! De Luscombe-familie verliet het estate in 1750.
Zo’n twee eeuwen later begon Julian David er met cider. En toen zijn zoon Gabriel in 1997 terugkeerde uit Sicilië breidde hij het familiebedrijf van zijn vader uit met ambachtelijke frisdranken. Hij maakte klassieke Britse sodas en werd onder meer beïnvloed door de smaken en ingrediënten die hij tijdens zijn reizen ontdekte. Stijlvolle etiketten. Biologische inhoud. Naast de vruchtenfrisdranken, vruchtensappen, ‘vruchtenwaters’ en een heuse vanilleprik, maken ze ook bruiswater, tonic en ginger beer.

Gabriel David maakte klassieke Britse sodas en werd onder meer beïnvloed door de smaken en ingrediënten die hij tijdens zijn reizen ontdekte.

Gin - Luscombe Cranberry Crush

Cranberry Crush en Vanilla Soda
De Cranberry Crush is van cranberrysap met damascenerozen-water. Lekker fris zuurtje, maar niet te zuur. Echt bruisend waterachtig met fruitigheid en een vleugje florale tonen van de roos. Aangenaam droog. Ik maakte er ook een lekkere Gin & Cranberry Crush cocktail mee: 50ml Plymouth Gin (Coates & Co.) over ijsblokjes gieten en aanvullen met 150ml Cranberry Crush, garneren met een schijfje limoen en een takje munt. Met wodka mixen en een takje rode besjes kan natuurlijk ook.

Voor de Vanilla Soda gebruiken ze vanille uit Madagascar, uiteraard, want dat is de beste. Verder wordt deze soda gemaakt van sap van muskaatdruiven (43%) en Siciliaanse citroenen. Vanillefrisdrank, dat klinkt heel raar. Is het lekker? Ja, verrassend lekker zelfs.

Frisdrank-spijs
Luscombe heeft zelfs op hun site een rubriek over “autumnal food & drinks pairing” en bij elk drankje apart ook spijs-suggesties. Leuk dat ze daar aandacht voor hebben, dat zie je in de frisdrankenbusiness niet vaak!
Ik heb beide Luscombe-varianten (vanilla en cranberry) ingezet bij gerechten. De vanilla bij coquilles op een romig bedje van prei (met in de saus een Madagascar-vanillestokje; zie foto voor het gerecht). Dat paste echt uitermate goed! De cranberry zette ik in bij hert met cranberry-sinaasappelsaus, en dat ging aardig. Grappig, want ik zag de spijstips op de site pas nadat ik het zelf verzonnen had. Voor de cranberry crush wordt geadviseerd een gebraden kalkoen of winterse wildgerechten. Na aanleiding van hun serveertip (met plakje verse gember en schijfje citroen voor pittig effect), deed ik er nog een schijfje sinaasappel bij zodat het nog beter bij mijn cranberry-sinaasappelsaus paste. Voor de vanilla soda is het advies als aperitief met ijsblokjes serveren of bij de picknick of met fruit.

De Luscombe cranberry crush is o.a. verkrijgbaar bij Dorstlust (€2,50 voor een flesje van 320ml) en bevat 32kcal/100ml. De Luscombe vanilla soda (ook €2,50 voor een flesje van 320ml) bevat 31kcal/100ml.

Luscombe vanilla soda en coquilles