​[wpvideo g7q9sYt0]​Restverwerking stond vandaag op het menu. Met een beetje witlof over, een stukje blauwschimmelkaas en een paar peren in de voorraadkast, was de keuze snel gemaakt. Een lekkere quiche met peer, gecarameliseerde witlof, bresaola, blauwschimmelkaas en pecannoten was in een mum van tijd gemaakt. Wil je een vegaversie? Laat dan de bresaola weg.

Ingrediënten (2 personen)

  • 50gr pecannoten, geroosterd en daarna grof gehakt
  • 6 plakjes bladerdeeg (diepvries; of van een rol bladerdeeg), ontdooid
  • 75ml créme fraiche
  • 3 stuks witlof, in reepjes
  • 2EL rietsuiker
  • snufje zout
  • 2 rijpe verse peren (of uit blik), zonder klokhuis en in dunne plakjes; de verse perenplakjes met citroensap insmeren tegen het verkleuren
  • Sap van een halve citroen (als je verse peren gebruikt)
  • Een paar plakjes bresaola, in dunne reepjes
  • 100gr blauwschimmelkaas (Gorgonzola is mild, hou je van pittiger neem dan bijvoorbeeld Roquefort), verkruimeld
  • Takje verse tijm, blladjes eraf geridt
  • Versgemalen peper

Bereiding

  • De oven voorverwarmen op 220 graden.
  • Ontdooi de bladerdeeg.
  • Rooster de pecannoten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de bladerdeegplakjes op het bakpapier met telkens 1cm overlap en druk de randen goed vast zodat je één grote deeglap krijgt. Prik met een vork wat gaatjes in de deeg.
  • Maak een opstaand randje rondom.
  • Fruit de witlofreepjes in wat boter en doe er 2EL rietsuiker bij. Laat in een paar minuten carameliseren. Breng op smaak met een snufje zout.
  • Besmeer het deeg met crème fraiche.
  • Beleg het deeg met de gecarameliseerde witlof. Leg daarna de perenplakjes erop en verdeel de bresaola-reepjes erover. Bedek tenslotte met de blauwschimmelkaas.
  • Breng op smaak met peper (zout is vanwege de blauwschimmelkaas nauwelijks nodig) en bestrooi met wat blaadjes tijm.
  • De hartige taart in ca. 20 à 25 minuten goudbruin bakken.
  • Serveer de taart als lunchgerecht of met een frisse salade erbij als hoofdgerecht.

NB Je kunt in plaats van bredaola ook prosciutto crudo gebruiken. Voor een vegetarische versie laat je de bresaola weg.

Wijntip: soepel witte wijn met milde zuren. Ik koos de Tussock chardonnay uit Frankrijk.