De Green Goddess dressing. Wie kent ‘m niet? Het originele recept bevat weinig ingrediënten, ensindsdien wordt de dressing telkens aangepast. Tegenwoordig wordt er vaak avocado door gedaan. Dat deed ik de vorige keer (zie hier) ook en ik vond de dressing helemaal niet zo goddelijk lekker als iedereen roept. Ik snapte eerlijk gezegd ‘all the fuss’ over deze dressing niet. Maar met dit zwoele zomerweer, wilde ik de dressing toch nog een kans geven in een heerlijke frisse zomerse salade. Maar dan in een nieuwe variant, dus sowieso zonder avocado. En … nu was ie wel perfect! Echt heerlijk. Daarom krijg je nu van mij het recept voor een groene Buddha Bowl met de perfecte Green Goddess dressing. Ik maakte een heel groene salade (of zo je wilt een Buddha Bowl), met babyspinazie, broccoliroosjes, komkommer, avocado (nu erbij en niet door de dressing) en bosuitjes. En wat plakjes geroosterde kipfilet. Echt lekker zomers. En deze ingrediënten passen perfect bij de Green Goddess dressing.
The Green Goddess
De Green Goddess Dressing werd waarschijnlijk al in 1923 bedacht door chef Philip Roemer van het Palace Hotel in San Francisco. De dressing was een eerbetoon aan acteur George Arliss die op dat moment in het hotel logeerde tijdens de voorstellingen van een populair toneelstuk dat “The Green Goddess” heette.
Het originele recept van de Green Goddess Dressing bevatte maar twee soorten kruiden: peterselie en bieslook. En daarnaast ansjovisfilet, witte wijnazijn, mayonaise en zure room. Later werd er onder andere Worcestershire Sauce aan toegevoegd en allerlei varianten bedacht. Ik heb er knoflook, limoensap en kappertjes aan toegevoegd, en basilicum, dragon en een paar blaadjes munt. En een scheutje groene Tabasco.
Ingrediënten Green Goddess dressing (voor de onderstaande salade voor 2 personen heb je teveel, dus hou wat over voor salades de komende dagen, of neem twee keer zoveel salade-ingrediënten om er een salade voor 4 personen van te maken)
- 4EL (60ml) mayonaise
- 4EL (60ml) zure room
- 4 ansjovisjes (uit blik, in olie)
- 1EL (15ml) citroensap
- 1EL (15ml) witte wijnazijn of ciderazijn
- Een handvol gesnipperde peterselie
- Een handvol gesnipperde bieslook
- Andere kruiden dan peterselie en bieslook er nog bij, zoals basilicum, dragon (voorzichtig hiermee, het is nogal overheersend), kervel, dille, koriander en/of munt. Ik voegde nog toe: 12 blaadjes basilicum, een klein takje dragon en 8 blaadjes munt (een takje).
- 2 knoflookteentjes
- 1EL kappertjes
- Een scheutje groene Tabasco (optioneel)
- Zeezout (wees hier voorzichtig mee, want de ansjovis is al zout!) en lekker veel versgemalen peper
Ingrediënten salade bij de Green Goddess Dressing (2 personen; verdubbel als je een salade voor 4 personen maakt)
- Een half zakje babyspinazie
- Een klein stronkje broccoli, in kleine roosjes
- Een halve komkommer, geschild of ongeschild en zonder zaadlijsten, in halve maantjes
- 1 avocado, in blokjes en besprenkeld met wat limoensap tegen het verkleuren
- 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
- Green Goddess Dressing (zie hierboven) naar behoefte
- Wat partjes limoen
- Erbij: 1 kipfilet (bestrooid met zout en peper en ik deed dit keer de Soto-kruiden van Johnny Boer/Euroma)
- Boter in de kip in te bakken
Bereiding
- Pureer alle ingrediënten voor de dressing met de staafmixer of mix in een keukenmachine tot een gladde dressing.
- Bestrooi de kipfilet met zout, peper en de Soto-kruiden (of eigen kipkruiden naar smaak). Bak in ca. 8 minuten gaar. Laat wat afkoelen en snij de kipfilet dan in plakken.
- Blancheer de broccoliroosjes een minuut in water met zout.
- Leg op een diep bord of in een kom onderin de babyspinazie.
- Schep de dressing in kleine schaaltjes of kommetjes en zet die op de borden.
- Rangschik de overige salade-ingrediënten eromheen: avocado, komkommer, bosui, broccoli en kipfilet.
- Eet smakelijk!
Vegetarische versie
Heb je liever een vegetarische versie? Geen probleem natuurlijk. Vervang de kipfilet door bijvoorbeeld artisjokhartjes (uit pot, in olie). Of neem doperwten, dubbel gedopte verse tuinboontjes, edamameboontjes of (gegrilde) courgette of groene asperges. Eventueel kun je er gegrilde tofu bij doen. En laat de ansjovis uit de dressing weg (hoewel het dan eigenlijk geen echte Green Goddess meer is…).
Of maak de Green Goddess als dipsaus voor groentensticks (paprika, wortel, komkommer etc.) of kerstomaatjes, bloemkoolroosjes etc.
Wijntip: ik dronk er een mooie Orvieto Classico Superiore uit Umbria bij, de “Mare Antico” van Tenuta Decugnano dei Barbi. Dit is een blend van 55% grechetto, 25% vermentino, 15% chardonnay en 5% procanico. 5% van de wijn is vergist op nieuw eiken vaten. Vol en toch fris. Andere frisse wijnen die goed bij de groene groenten en de Green Goddess dressing passen zijn bijvoorbeeld sauvignon blanc, maar ook pinot grigio (Noord-Italië) of een Vinho Verde uit Noord-Portugal. Een frisse citrus-achtige chardonnay zonder houtrijping uit een wat koeler klimaat. Noord-Italiaanse wijnen als arneis of cortese / Gavi. Zoek naar fris met groene tinten. Een verdejo uit Rueda die niet al te tropisch is, kan ook mooi passen.
Ziet er heerlijk uit. Die soto kruiden moet ik onthouden.
Dank!
Die soto-kruiden waren ooit een vergissing. Dacht Thai Green Curry te kopen en vergiste me in het doosje. Dom. Nu leek me die heel goed op de kip passen en bij dit gerecht. En dat was ook erg lekker.