Griekse kip souvlaki

Ik heb al een keer een heerlijke Griekse lamssouvlaki gemaakt en ook al een keer Griekse kipspiesjes met citroen en oregano (met yoghurt in de marinade). Vandaag een variant: Griekse kip souvlaki. Souvlaki (σουβλάκι) betekent eigenlijk ‘spiesje’. Een souvlaki is een vleesspiesje dat op een houtskoolvuurtje wordt gegrild. Het kan bestaan uit blokjes gemarineerde kip, lamsvlees of varkensvlees. Tussen het vlees zit geen groenten (zoals ui of paprika) zoals wij Nederlanders graag onze shashlik-spiesjes op de BBQ gooien. Het vlees laat je eerst enkele uren (ik deed zes uur) marineren in o.a. olijfolie, citroensap, oregano (liefst Griekse oregano, die is krachtiger, maar gewone kan ook) en peper. Dat is de basis die altijd gebruikt wordt. Daarnaast kun je ook (gerookt) paprikapoeder en knoflook toevoegen. Veelgebruikte kruiden voor souvlaki zijn bijvoorbeeld rozemarijn, peterselie, tijm en/of laurier. In Griekenland eet men souvlaki vaak op een pitabroodje en wordt het stokje er al voor het serveren uitgehaald.

Kipsouvlaki marineren
Kipsouvlaki op de grilplaat

Ingrediënten (12 spiesjes)

  • 800gr kipfilet, in blokjes van ca. 2 à 2,5cm
  • Peper en zout

Voor de marinade:

  • 4 knoflookteentjes
  • 1EL gedroogde oregano (bij voorkeur Griekse oregano, als je die kunt krijgen)
  • 1TL mild paprikapoeder
  • 75ml olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • 1EL verse rozemarijn (ca. 1 takje, de blaadjes eraf gerist en gehakt)
  • Als je een grilpan of -plaat gebruikt: wat extra olijfolie

Nodig: houten of metalen spiezen

Bereiding

  • Maak de marinade door alle ingrediënten te vermengen.
  • Vermeng de kip met de marinade in een schaal of ‘zipper’-zak en marineer minstens een uur, maar liever langer of overnacht. Ik liet de kip zes uur marineren.
  • Haal minstens een half uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
    Leg ondertussen de houten stokjes in water om verbranding te voorkomen als je de spiesjes op de BBQ grilt; of gebruik metalen spiezen. Ik gebruikte een grilplaat en het inweken was dus niet nodig.
  • Haal de kipblokjes uit de marinade en laat ze, b.v. in een vergiet, goed uitlekken. Rijg de kipblokes aan de spiezen. Bestrooi de spiesjes met zout en peper.
  • Als je een grilpan of –plaat gebruikt: verwarm de pan/plaat en besmeer met wat olijfolie.
  • Bereid de kipspiezen op de BBQ of in de grilpan en serveer meteen.
  • Serveer er frites of pitabrood bij en een lekkere boerensalade met sla, tomaat, ui, olijven, eventueel paprika en komkommer en natuurlijk veel feta. Of hou het – zoals wij – alleen bij de gezonde salade.
Griekse boerensalade
Griekse kipsouvlaki met boerensalade