Wat te doen met een restje Libanees platbrood? Dat was mijn uitgangspunt dit keer. Ik had ook nog kipfilets liggen die we niet hadden gebruikt omdat ik vergeten was dat we ons hadden ingeschreven voor de jaarlijkse nieuwjaarsstamppot van de wijkvereniging. Kip en platbrood dus. Dat klinkt midden-oosters. Het werd uiteindelijk Griekse citroenkip met salade en feta-knoflookdip. Uiteraard met dat platbrood erbij dat ik een beetje warm en knapperig maakte in de pan. Erbij een heerlijke witte wijn uit Griekenland die ik nog had. Ik heb er echt waanzinnig van genoten, echt even een stukje zomer in je huis halen middenin de winter. En het is nog best een gezonde mediterrane maaltijd geworden ook.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kipfilets
- Zout en peper
- Olijfolie om in te bakken
- Libanees platbrood
Voor de kipmarinade (2/3) en saladedressing (1/3):
- 1 1/2à 2 citroenen (ca. 100ml), uitgeperst
- 150ml olijfolie
- 2 knoflooktenen, gesnipperd
- 1 ½ EL gedroogde oregano
- 1EL rode wijnazijn
- 1EL dijon-mosterd
- Zout en versgemalen peper
Voor de salade:
- 1 rode ui, in dunne partjes of ringetjes
- 2 kleine komkommers, in schijfjes
- Een bakje kerstomaatjes, gehalveerd
- 100gr feta, in blokjes
- Optioneel: olijven, reepjes of blokjes (groene) paprika
Voor de feta-knoflookdip:
- 100gr feta, geprakt
- 100gr Griekse yoghurt
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- 1EL olijfolie
- 1EL citroensap
Bereiding:
- Maak de marinade door alle ingrediënten te vermengen.
- Bewaar een derde van de marinade voor de saladedressing! Leg de kipfilets minstens een uur (maar liever langer) in de overige marinade.
- Week de partjes/ringetjes van de ui een half uur in heet water, zo is de ui minder scherp. Dep dan droog.
- Maak de feta-knoflookdip door de geprakte feta te vermengen met de yoghurt, olijfolie, het citroensap en de knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
NB Het geheel pureren kan ook en geeft een gladder resultaat, maar ik heb eerder gemerkt dat het daardoor meer een wat dunnere saus wordt en dat wilde ik nu niet. Prak daarom wel goed, want het dipje mag niet té korrelig worden. - Haal de kipfilet uit de marinade en bak in olijfolie in een koekenpan of grilpan in ca. 10 minuten gaar. Bestrooi met zout en wat peper. Snij vlak voor het serveren in plakken en leg op een schaal.
- Maak de salade door de gehalveerde kerstomaatjes, plakjes komkommer, uienringetjes en fetablokjes voorzichtig te vermengen met de dressing. Let op dat het niet te nat wordt.
Tip: je kunt er nog (zwarte) olijven en reepjes of blokjes (groene) paprika aan toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan. - Leg de platbroden vlak voor het serveren om en om in de pan en maak warm en een beetje knapperig.
- Leg alle ingrediënten (kipfilets, salade, dipsaus en platbroden) op een grote schaal en geniet!
Wijntip: een lekkere witte wijn zonder houtrijping past hier het beste bij. Ik had nog een witte wijn uit Griekenland liggen, de 2018 assyrtiko van de Alepotrypa Vineyard van Estate Hatzimichalis. De Alepotrypa Vineyard bevindt zich in de Atalanti-vallei in het centrale deel van Griekenland. De koele zeebriesjes hier zijn ideaal voor witte druivenrassen als de assyrtiko. Prima bij vis, zegt de producent. Maar hij deed het ook prima bij mijn kip met citroen en oregano. Deze assyrtiko is mooi fris met lekker citrusfruit (citroen), wat florale tonen, mooie fraicheur, lichte mineraliteit en voldoende structuur/volheid. Goed gemaakt, gewoon fijn. En juist door dat frisse citroenige paste hij prima bij ons gerecht. Overigens: het logo van Hatzimichalis is een kalkoen. Het verhaal erachter is dat oprichter Dimitris Hatzimichalis aan het begin ook kalkoenen fokte om met de opbrengsten daarvan zijn wijngaard te financieren.
Geef een reactie