Na mijn paarse gerecht onlangs, luidde mijn nieuwe opdracht all-yellow. Ik maakte een geheel geel gerecht: romige kokoskip met gele curry, gele wortelen en maïs. Ik nam maïskip, die is nog geler dan ‘gewone’ kipfilet. En uiteraard maakte ik dit gele gerecht met geelrijst (rijst met kurkuma) en een mooie chenin blanc van DeMorgenzon, mèt geel etiket! Erg lekker en de kleuren komen mooi uit, toch?
Ingrediënten (2 personen)
- 2 (maïs)kipfilets, in reepjes
- 1 zoete ui, in ringen
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 2EL gele currypasta
- 4 middelgrote gele wortelen, in plakjes
- 200ml kokosroom
- 200gr maïs (blikje), uitgelekt
- Basmati-rijst (75-80gr p.p.)
- 1EL kurkuma
- Olijfolie
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: wat kipbouillon (100-200ml)
- Optioneel: koriander
Bereiding
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en voeg er zout en kurkuma aan toe. Door de kurkuma (= geelwortel) kleurt de rijst mooi geel. Giet dan het water af.
- Bestrooi de kipfiletreepjes met zout en peper en braad ze in olijfolie aan in een koekenpan met dikke bodem (gietijzer, à la Creuset). Haal ze uit de pan en zet ze apart.
- Fruit de uienreepjes en laat ze ca. 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de knoflook toe en fruit een minuut mee. voeg de wortelplakjes toe en fruit een minuut mee. Voeg tenslotte de currypasta toe en fruit nog even mee.
- Voeg de kokosroom toe en eventueel wat kipbouillon als de hoeveelheid vloeistof te weinig of te dik is. Laat circa 10 minuten doorkoken.
- Voeg op het einde de kipreepjes en de maïs toe en verwarm het geheel goed door.
- Serveren: schep wat rijst op de borden en schep de curry eromheen. Je kunt eventueel wat koriander erover strooien (uiteraard nádat je een mooie gele foto hebt genomen, hihi).
- Tip: Thaise gele currypasta is de mildste versie, de rode is pittiger maar kleurt natuurlijk niet zo mooi geel. Vind je de gele currypasta te mild, dan kun je er nog een scheutje rode of groene Tabasco aan toevoegen of wat gedroogde chilivlokken. Op de gele kleur heeft dat nauwelijks invloed. En als de kleur je niets uitmaakt, kun je natuurlijk ook de rode currypasta kopen als het wel wat heter mag voor jou.
Wijntip: neem een witte wijn met zachte zuren. Ik koos een chenin blanc uit Stellenbosch (DMZ 2018 van DeMorgenzon). Die was net iets te fris, maar het mooie gele steenfruit in de wijn maakte dat goed. En het gele etiket paste mooi bij mijn gerecht. Het oog wil ook wat. Een pinot gris uit de Elzas past ook goed. Andere opties: chardonnay of viognier zonder of met niet teveel houtrijping uit een warm gebied, fruitige milde rosé, riesling met een klein restzoetje (dus geen strakdroge) of een droge muscat. Maak je je curry pittiger, dan kun je ook gaan voor een rode wijn. Kies een zwoele uit een warm klimaat, met zachte tannines en milde zuren. Denk aan merlot, een sappige nieuwe wereld-shiraz of een rijpe primitivo / zinfandel.
Eet smakelijk!
Geef een reactie