Geen geweldige dag voor de Nederlandse sporters in Rio. Maar niet getreurd, we maken het gewoon gezellig met een lekkere zomerse Braziliaanse cocktail en hopen op de komende dagen voor edelmetaal! De naam Caipirinha is afgeleid van het in Brazilië gebruikte woord ‘Caipira. Dit is een neerbuigende term waarmee een ongeschoolde plattelandsbewoner wordt aangeduid. De drank werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen de griep. Mogelijk werden de eerste Caipirinha’s gemaakt op het platteland van São Paulo. Inmiddels vind je de Caipirinha wereldwijd op de dranken- en cocktailkaarten. De IBA (de International Bartenders Association) heeft de Caipirinha in de lijst van ‘Contemporary Classics’ opgenomen.

Cachaça
Caipirinha is de bekendste cocktail die gemaakt wordt met cachaça. Cachaça is een Braziliaans rumachtig distillaat. Net als rum is cachaça gemaakt op basis van suikerriet.Maar daar waar rum een distillaat is van vergiste suikerrietmelasse of vergiste suikerriet, is cachaça alleen van het vers geperste sap van de suikerrietstengel. Cachaça heeft daardoor uitgesproken suikerrietsmaak. Cachaça is net als rum uitstekend geschikt voor cocktails.

Ingrediënten

  • 50ml cachaça
  • Een halve limoen in vier partjes
  • 2TL witte suiker
  • Crushed ijs

Bereiding

  • Doe de limoenpartjes en de suiker in een old fashionedglas of tumbler.
  • Stamp suiker en limoenpartjes met een ‘muddler’.
  • Vul het glas met crushed ijs en giet de cachaça erover.
  • Roer voorzichtig met een barlepel door en top nog eens af met wat extra crushed ijs.
  • Garneer met een schijfje limoen en serveer met twee korte rietjes.

Varianten
Er zijn veel varianten op de Caipirinha met cachaça.

  • De bekendste is de Caipiroska met wodka.
  • Een Portugese variant heet Caipirão met de Portugese Licor Beirão.
  • Duitsers kennen de Heisse Caipi, niet met ijs maar met heet water.

Saude! Proost!