Vandaag tijd voor cocktail Hemingway Daiquiri. Van het een komt het ander. Ik begon twee dagen geleden met de Casablanca. Die blijkt gebaseerd te zijn op de cocktailklassieker Daiquiri. En deze Hemingway Daiquiri is weer een variant op de Daiquiri. Hemingway dronk deze cocktail in Havana.

Hemingway en Cuba
De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway (bekend van ‘The Old Man and the Sea, 1951) had een lange en innige relatie met Cuba. Hemingway woonde van 1939 tot 1960 regelmatig in Cuba, in zijn huis Finca Vigía dat tien kilometer buiten Havana staat. Na de mislukte invasie in de Varkensbaai vertrok Hemingway uit Cuba en werd Finca Vigía onteigend. Na de zelfmoord van Hemingway maakte de Cubaanse regering van Finca Vigía een museum.

Stevige drinker
Hemingway stond bekend als stevige drinker. Hij vertoefde veelal in bars of was drinkend aan te treffen met zijn Parijse vrienden. In Havana leerde hij ook diverse cocktails, zoals de Daiquiri en de Mojito, kennen. De Daiquiri wordt gemaakt van witte rum, suiker(siroop) en limoensap. Het is een prachtige verfrissende cocktail met een geweldige harmonie.

El Floridita
Rond 1930 bedacht Constantino “Constante” Ribalaigua Vert, bartender in Havana’s kroegje El Floridita, de Frozen Daiquiri door de drank met schaafijs in de blender te gooien. De Frozen Daiquiri werd pas echt beroemd toen schrijver Ernest Hemingway in El Floridita kwam en het drankje ontdekte. Op één avond schijnt hij er wel 15 van weggeklopt te hebben! Weliswaar op zijn verzoek als alcoholische variant (2x zoveel rum en geen suiker, want hij was diabeet..!). Inmiddels staat die variant bekend als de Hemingway Daiquiri en daarin wordt suiker vervangen door grapefruitsap en marasquinlikeur. De cocktail kun je ook vinden onder de naam Papa Doble (vanwege de dubbele portie rum; soms ook de bijnaam van Hemingway), de Hemingway Special of de Floridita Daiquiri. Het is verrassend om te proeven dat het werkt, suiker(siroop) vervangen door grapefruitsap en marasquin geeft inderdaad voldoende zoet om tegenspel te bieden aan de zuren!

Ingrediënten

  • 60ml witte rum (b.v. Havana Club)
  • 22,5ml limoensap
  • 7,5ml (roze) grapefruitsap
  • 7,5ml marasquin likeur (Luxardo)

Let op: in diverse recepten zie je suikersiroop in deze cocktail. Die hoort er dus absoluut niet in, want Hemingway had diabetes en had juist deze variant laten maken om de suiker uit de klassieke Daiquiri te vervangen door marasquinlikeur (en grapefruitsap).

Bereiding

  • Shake rum, limoensap, grapefruitsap en marasquinlikeur in een shaker met ijs.
  • Schenk via de strainer en een zeefje in een cocktailglas.
  • Garneer met een partje roze grapefruit of een schijfje limoen.

Cheers!