In kokosroom gekookte en daarna gebakken rijst met garnalen. Erbij: Bordeaux rosé La Tulipe de la Garde.

Recept

  • Rijst koken in water met 1TL kurkuma, een half blokje kippenbouillon en een blikje kokosroom. Afgieten.
  • Rijst laten afkoelen.
    Tip: Dit is typisch een gerecht voor ‘leftover’-rijst. Maar je kunt het gerecht natuurlijk ook maken met rijst die je nu ‘nieuw’ kookt. Laat die wel eerst afkoelen! Als je de warme rijst wilt bakken, wordt het namelijk al snel een kleffe boel! Als de rijst afgekoeld en harder is, gaat het bakken beter.
  • Een gesnipperd uitje in olijfolie fruiten.
  • Een stukje geraspte verse gemberwortel 1 minuut meefruiten.
  • Een halve geraspte winterwortel, 100gr in stukjes gesneden groene aspergepuntjes en 300gr diepvrieserwtjes 3 minuten meebakken. Uit de pan halen.
  • 300gr (wok)garnalen op hoog vuur kort (max. 3 minuten) goudbruin bakken. Garnalen uit de pan halen.
  • 2EL olijfolie in de pan doen en in 5-10 minuten de rijst bakken.
  • Groenten bij de rijst doen en opwarmen.
  • Erbij voegen: 2EL lichte sojasaus, 2EL vissaus, 1EL sriracha (hot chili) en 1EL (basterd)suiker.
  • Vlak voor het opdienen de garnalen mee verwarmen.
  • Tip: Wie van ei houdt, kan er vlak voor het opdienen nog een losgeklopt ei doorheen roeren.
  • Geef er een partje limoen bij om erover uit te knijpen. Daarmee maak je je gerecht wat frisser.

Wijntip: soepele rosé past prima. Wij namen de Bordeaux rosé La Tulipe de la Garde van Neerlands (ex-)reclamegoeroe en wijnsnor Ilja Gort. En lekker uit een ongecompliceerd glas slurpen. Zoals dat bij zijn wijnen hoort.

De foto hiernaast is van een hele tijd geleden…
Vlnr: Anne-Wies van Oosten, Gort Jr., Ingrid Larmoyeur en Ilja Gort. 

Eet en drink smakelijk!